SAD skinule Tursku iz programa prodaje aviona F-35

Izvor: RTS, 17.Jul.2019, 23:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SAD skinule Tursku iz programa prodaje aviona F-35

Bela kuća poručila je da je Turska odlukom o kupovini ruskog sistema protivazdušne odbrane S-400 onemogućila svoje učešće u programu borbenih aviona F-35m, javlja "Rojters".
"F-35 ne može da funkcioniše sa ruskom obaveštajnom platformom koja će biti korišćena kako bi se otkrile njegove napredne mogućnosti", navedeno je u saopštenju >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Bele kuće.

Rojters ocenjuje kako je Bela kuća istovremeno pokušala da ublaži uticaj te odluke na američko-turske odnose, ističući da Vašington i dalje "veoma vrednuje" stratešku vezu s Ankarom i da se taj odnos među njima kao NATO saveznicima "ne tiče samo programa F-35".
Uz ocenu da je "vojna saradnja snažna" Bela kuća je najavila da će se nastaviti "imajući na umu ograničenja zbog prisutnosti sistema S-400 u Turskoj".
U Tursku su prošle sedmice počeli da stižu delovi ruskog sistema S-400, nakon što se Ankara oglušila o prethodna upozorenja iz Vašingtona da će ih nakon toga Pentagon skinuti iz programa borbenih aviona F-35, uz mogućnost da Turskoj budu nametnute i sankcije.
Američki predsednik Donald Tramp rekao je potom kako "nije pošteno" ni prema Turskoj ni prema Sjedinjenim Državama što Vašington ne može Ankari da proda borbene avione F-35, vredne milijarde dolara, nakon što je turska kupila ruski sitem protivvazdušne opdrane. 
Vašington smatra da bi posredstvom S-400 Rusija mogla dobiti informacije o naprednom "stelt" sistemu aviona F-35.
Pogledaj vesti o: Vašington

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

TRAMP KONAČNO PRELOMIO, PENTAGON SAOPŠTIO: Turska izlazi iz programa F-35 u martu 2020. godine!

Izvor: SrbijaDanas.com, 18.Jul.2019, 07:42

Učešće Turske u američkom programu F-35 biće konačno prekinuto u martu 2020. godine, izjavila je zamenica ministra odbrane SAD za nabavke Elen Lord...Prema njenim rečima, Sjedinjene Američke Države se od 2018. godine bave potragom za alternativnim dobavljačima za nekih 900 elemenata, pa će...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Turska za sada bez novih američkih sankcija

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 18.Jul.2019

Sjedinjene Države trenutno ne planiraju da nametnu nove sankcije Turskoj zbog kupovine ruskog raketnog sistema, rekao je američki predsjednik Donald Trump dan nakon što je Bijela kuća saopštila da je kupovinom ruskog sistema Ankari onemogućeno učešće u F-35 američkom vojnom sistemu. Glasnogovornik...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.