SAD osudile Tursku

Izvor: B92, 17.Okt.2020, 19:42

SAD osudile Tursku

SAD su osudile Tursku zbog probe naprednog ruskog protivvazdušnog sistema S-400 uprkos upozorenjima iz Vašingtona.

Kako prenosi Glas Amerike, Stejt department je saopštio da je ta proba "nekompatibilna s odgovornošću Turske kao saveznice u NATO i strateškog partnera SAD".

"Bili smo jasni: operativni S-400 PVO sistem nije u skladu s obavezama Turske kao američke i NATO saveznice. Protivimo se turskoj kupovini tog sistema i duboko smo zabrinuti zbog izveštaja >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da ga Turska uvodi u svoje oružane snage", naveo je portparol američkog ministarstva odbrane.

Republikanski senator Džim Riš, predsedavajući spoljnopolitičkog komiteta Senata SAD, ocenio je probu S-400 kao "neprihvatljivo ponašanje" i naveo da ona šteti NATO i predstavlja direktnu pretnju američkim bombarderima F-35 kao i drugim američkim i NATO sistemima.

"Američki zakon zahteva sankcije zemljama koje nastavljaju da produbljuju vojne veze s Rusijom, i vlada treba da pošalje snažan signal da Turska mora da se odrekne S-400", navodi se u Rišovoj izjavi.

Na sankcije Turskoj je pozvao i lider demokrata u tom komitetu.

Televizija Haber, bliska turskoj vladi, prenela je da je turska vojska izvela probu S-400 u severnoj provinciji Sinop.

Tursko ministarstvo odbrane nije ni potvrdilo ni demantovalo probu.

Ankara je ugovor o kupovini S-400 od Rusije potpisala 2017, a prve baterije su isporučene u julu prošle godine.
Pogledaj vesti o: Vašington

Nastavak na B92...






Povezane vesti

SAD OSUDILE TURSKU: Moraju da se odreknu S-400

Izvor: SrbijaDanas.com, 17.Okt.2020

SAD su osudile Tursku zbog probe naprednog ruskog protivvazdušnog sistema S-400 uprkos upozorenjima iz Vašingtona...Kako prenosi Glas Amerike, Stejt department je saopštio da je ta proba "nekompatibilna s odgovornošću Turske kao saveznice u NATO i strateškog partnera SAD"...- Bili smo jasni: operativni...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.