SAD nagovaraju Mađarsku da odustane od Turskog toka

Izvor: B92, 09.Feb.2019, 09:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SAD nagovaraju Mađarsku da odustane od "Turskog toka"

Budimpešta -- Američki državni sekretar Majk Pompeo planira da tokom posete Mađarskoj naredne sedmice odvrati tu zemlju od davanja podrške Turskom toku.

Kako navodi neimenovani visoki zvaničnik američke administracije, Pompeo će tokom posete Evropi od 11. do 15. februara, obići Budimpeštu, Bratislavu, Varšavu, Brisel i Rejkjavik.

"U Mađarskoj ćemo nastaviti da se zalažemo za diversifikaciju energetskih zaliha u centralnoj Evropi. Sekretar će pozvati >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Mađarsku da se snažnije angažuje oko završetka projekta na hrvatskom ostrvu Krk za uvoz (američkog) tečnog prirodnog gasa, kao i gasovoda BRUA, i odvratiti Mađarsku od davanja podrške Turskom toku", rekao je neimenovani zvaničnik na konferenciji za novinare u Stejt departmentu.

On je dodao da će SAD izraziti jasnu podršku Višegradskoj četvorci i Inicijativi tri mora kao platformama za, kako je rekao, umanjenje kineskog i ruskog uticaja u regionu, navodi se na sajtu Stejt diparmenta.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.