SAD i Turska u nesrećnom braku i ubuduće

Izvor: VOA, 17.Maj.2017, 20:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"SAD i Turska u nesrećnom braku i ubuduće"

Predsednik Donald Tramp I turski predsednik Redžep Tajip Erdogan su opisali svoj prvi sastanak u Vašingtonu kao početak nove ere odnosa, ali su dvojica lidera stavili po strani razlike u stavu oko toga kako se suprostaviti ekstremistima Islamske države u severnoj Siriji. Turska se oštro protivi američkom planu da naoruža sirijske Kurde kao deo te borbe. Nasilni sukob je izbio izmedju Erdoganovih sledbenika i grupe od nekoliko desetina demonstranata ispred rezidencije turskog ambasadora u Vašingtonu. U to su bili umešani I Erdoganovi telohranitelji. Funkcioneri su saopštli da je devet ljudi povredjeno, uključujući jednu osobu koja je teže ranjena. Policija je navela da su dve osobe uhapšene. A u Beloj kući, Donald Tramp je bio oprezan povodom zabrinutosti Turske vezane za terorizam. “Mi podržavamo Tursku u prvoj (liniji) borbe protiv terorizma I terorističkih grupa poput Islamske države, Kurdistanske radničke stranke, I obezbedjenja da te terorističke grupe nemaju pribežište.” Medjutim, on nije pružio garancije da će povući podršku sirijskim Kurdima, kao što je Edrogan apelovao. “Nikada ne treba da dopustimo tim grupama da manipulišu versku I etničku strukturu u regionu, korišćenjem borbe protiv terorizma kao izgovor.“, rekao je Redžep Tajip Erdogan. Edrogan takodje nije uspeo da uveri Sjedinjene Države da izruče turskog sveštenika Fetulaha Gulena koga je optužio da je inicijator prošlogodišnjeg neuspelog puča protiv njegove vlade. Analitičari navode da turski autoritarni lider nije očekivao ustupke po ova dva velika pitanja, ali da će se verovatno založiti za druge korisne sporazume. “Veoma je verovatno da je dobio dodatnu podršku na planu unutrašnje bezbednosti na teritoriji Turske protiv Kurdistanske radničke stranke", navodi stručnjak za Bliski istok Hauard Ajzenstat. On je istakao da je Erdoganov sastanak sa Trampom unapredio njegov prestiž kod kuće. Sjedinjene Države su osudile neuspeli puč protiv Edrogana prošle godine, ali su takodje kritikovale njegov napad na osumnjičene lidere puča kao I na novinare I disidente. “To je nesrećan brak, ali poput brojnih nesrećnih brakova, postoje dobri razlozi za ostanak zajedno, jer su troškovi razvoda ogromni. Stoga očekujem da Sjedinjene Države I Turska ostanu skupa u nesrećnoj vezi u doglednoj budućnosti.” Kao članica NATO-a Turska je deo jakog vojnog saveza sa obaveštajnom mežom širom sveta od koje zavisi njena bezbednost. Sjedinjene Države imaju moćnog regionalnog partnera u Turskoj I pristup strategijski važnim vojnim bazama.

Nastavak na VOA...






Povezane vesti

Erdogan poručuje: Turska neće oklevati s dodatnim operacijama u Siriji

Izvor: BKTV News, 18.Maj.2017, 19:21

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan rekao je da je preneo SAD da će Turska rukovoditi sopstvenim pravilima angažovanja, bez konsultacije i sa kim, ukoliko se suoči sa pretnjom. ..Turska neće oklevati da nastavi da vrši operacije poput njene kampanje "Štit Eufrata" u severnoj Siriji ili odgovori...

Nastavak na BKTV News...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.