Rusija gradi nuklearnu elektranu u Turskoj

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 10.Mar.2021, 18:11

Rusija gradi nuklearnu elektranu u Turskoj

Predsednici Turske i Rusije Redžep Tajip Erdogan i Vladimir Putin danas su svečano obeležili izgradnju trećeg nuklearnog reaktora u elektrani Akuju na jugu Turske, obećavajući da će nastaviti blisku saradnju.

Erdogan je rekao da će fabrika uvrstiti Tursku u ligu zemalja sa nuklearnom energijom i nazvao je simbolom tursko-ruske saradnje, preneo je AP.

Rusija gradi prvu nuklearku u Turskoj >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << na obali Sredozemnog mora u provinciji Mersin. Dve države su potpisale sporazum o saradnji 2010. godine i započele izgradnju 2018. godine.

Nuklearna energija je strateški korak za energetsku bezbednsot, rekao je Erdogan.

On je dodao da će prvi reaktor početi sa radom 2023. godine, što se poklapa sa 100-godišnjicom moderne turske države.

U planu je ukupno izgradnja četiri reaktora. Erdogan je rekao i da saradnja između Ankare i Moskve ima ključnu ulogu u regionalnoj stabilnosti.

Erdogan i Putin su razgovarali putem video-konferencije. Govoreći iz Moskve, Putin je nazvao nuklearnu elektranu zaista vrhunskim projektom.
Pogledaj vesti o: Vladimir Putin

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Putin i Erdogan svečano obeležili izgradnju nuklearnog reaktora

Izvor: B92, 10.Mar.2021

Predsednici Turske i Rusije Redžep Tajip Erdogan i Vladimir Putin svečano su obeležili izgradnju trećeg nuklearnog reaktora u elektrani Akuju na jugu Turske...Oni su obećali da će nastaviti blisku saradnju...Erdogan je rekao da će fabrika uvrstiti Tursku u ligu zemalja sa nuklearnom energijom...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.