Rusija, Iran i Turska garant sporazuma u Siriji

Izvor: VOA, 20.Dec.2016, 21:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rusija, Iran i Turska garant sporazuma u Siriji

Evakuacija stanovnika opkoljenog sirijskog grada Alepa trebalo bi da bude završena za najviše dva dana, saopštili su danas ministri inostranih poslova Rusije i Turske. Do sada je evakuasano 37 hiljada ljudi i cilj je da svi napuste Alepo do srede, saopštio je na Tviteru turski šef diplomatije Mevlut Čavušoglu. Ruski ministar inostranih poslova Sergej Lavrov je posle sastanka sa kolegama iz Turske i Irana u Moskvi rekao novinarima da su tri zemlje upotrebile svoj uticaj da se započne evakuacija. Ministri, koji su razgovarali o budućnosti Sirije, saglasili su se da budu garant mirovnih pregovora i da rade na proširenju prekida vatre u drugim delovima Sirije. Takođe su utvrdili nacrt predloga koji, prema navodima Rusije, predstavlja okvir za primirje u Siriji i potencijalno kraj rata.   Međutim, primirje ne bi obuhvatalo Islamsku državu, Front Fatah al-Šam i libansku ekstremističku organizaciju Hezbolah, koja podržava sirijsku vladu. "Iran, Rusija i Turska spremni su da pomognu u pripremi sporazuma između sirijske vlade i opozicije i da budu njegov garant”, naveo je Lavrov u zajedničkom saopštenju tri zemlje. U međuvremenu, Hezbolah je zapretio da će da napadne poslednja pobunjenička područja u Alepu, navodeći da su sirijske snage uputile poslednji poziv stanovnicima da napuste istočne oblasti u tom gradu, koje i dalje kontrolišu opozicione snage. Sirijski aktivisti procenjuju da se u istočnom Alepu nalazi oko tri hiljade ljudi.
Pogledaj vesti o: Twiter,   Moskva

Nastavak na VOA...






Povezane vesti

Moskva: Okončanje evakuacije iz Halepa za dva dana

Izvor: SandzakPress.net, 21.Dec.2016, 12:01

Rusija, Šam – Ministri odbrane i vanjskih poslova Rusije, Irana i Turske razgovaraju o situaciji u Siriji i budućnosti ove države. Evakuacija sirijskog grada Halepa bit će završena za najviše dva dana, izjavio je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov. On je na konferenciji za novinare,...

Nastavak na SandzakPress.net...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.