Referendum u Turskoj: Pobeda Erdogana

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 16.Apr.2017, 07:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Referendum u Turskoj: Pobeda Erdogana

Na referendumu koji je danas održan u Turskoj, za ustavne promene kojima se šire ovlašćenja predsednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana, glasalo je 51,3 odsto birača.

Na osnovu 99 odsto prebrojanih glasova, 51,3 odsto glasača bilo je za promene, dok je 48,3 odsto glasalo protiv, javila je agencija Anadolija, prenosi AFP.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan izjavio je večeras da je rezultat refernduma "jasan" i pozvao je premijera i lidera nacionalističke partije >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << da im čestita na ishodu, javio je Rojters, pozivajući se na neimenovane izvore bliske predsedniku.

Istovremeno, AP javlja da Erdoganove pristalice uz vatromet slave u Istanbulu rezultate referenduma dok prebrojavanje ulazi u završnicu.

Jildirim: Narod glasao za promene, Turska okreće novu stranu

Turski premijer Binali Jildirim proglasio je pobedu na današnjem referendumu o ustavnim promenama, kojima se proširuju ovlašćenja predsednika te zemlje Redžepa Tajipa Erdogana.

Prema njegovim rečima, Turska je okrenula novu stranu u svojoj demokratskoj istoriji, prenose agencije.

Obraćajući se oko 3.000 hiljade okupljenih pristalica sa balkana sedišta svoje Partije pravo i pravde, Jildirim je rekao da su poslednji preliminarni rezultati pokazali da je na referendumu pobedio glas "za" promene, navodi AP.

"Ovo je odluka naroda. U našoj demokratskoj istoriji, okrenuta je nova stranica", rekao je Jildirim, prenosi AFP.

On je dodao da "poslednju reč ima narod, a narod je glasao za promene".

Jildirim je poručio da je ishod referenduma najbolji odgovor onima koji stoje iz neuspelog pokušaja vojnog puča u Turskoj, u julu prošle godine.

Čavušoglu: Pobeda je rođenje nove Turske

Ministar spoljnih poslova Turske Melvut Čavušoglu pozdravio je pobedu svoje vlade na referendumu kao rođenje "nove Turske".

Čavušoglu se obratio grupi pristalica u svom rodnom gradu Antaliji, rekavši: "Od sada, zaista postoji nova Turska. Biće stabilnosti i poverenja u novoj Turskoj", prenosi AP.

Opozicija zahteva ponovno brojenje 60 odsto glasova

Glavna turska opoziciona stranka Republikanska narodna partija zahteva ponovno brojanje do 60 odsto glasova u referendumu koji bi mogao da proširi ovlašćenja predsednikaTurske Redžepa Tajipa Erdogana, saopštio je danas zamenik predsedavajućeg stranke Erdal Aksunger.

AP javlja da je glavna opoziciona stranka traži ponovno brojanje 37 odsto glasova.

Stranka je ranije saopštila da je uočeno mnogo nepravilnosti tokom referenduma, prenosi Rojters.

Gabrijel: Važno ostati smiren, dobro što je gotova kampanja

Nemački ministar spoljnih poslova Zigmar Gabrijel ocenio je večeras da će rezultat referenduma o ustavnim promenama u Turskoj biti "tesan" i pozvao građane te zemlje da ostanu mirni, bez obzira na ishod glasanja.

Gabrijel je dodao da je "dobro" što je završen referendum na kojem su se građani izjašnjavali o ustavnim promenama, kojima bi se proširila ovlašćenja predsednika Redžepa Tajipa Erdogana.

"Izgleda da će biti tesan rezultat, kao što je očekivano", naveo je u saopštenju Gabrijel i pozvao na smirenost kakvi god da budu rezultati referenduma.

Prema njegovim rečima, "dobro je što je izborna kampanja, koja je vođena žestoko, i ovde u Nemačkoj, sada gotova".

Glasovi "protiv" preovlađuju u tri najveća grada, Istanbulu, Ankari i Izmiru, kao i na jugoistoku, gde većinu stanovništva čine Kurdi, prenosi Rojters.

Referendum o proširenju ovlašćenja predsednika

Građani Turske su se danas na referendumu izjasnili o ustavnim promenama, kojima bi se proširila ovlašćenja predsednika Redžepa Erdogana.

Ishod referenduma mogao da ima širi uticaj na sve aspekte budućnosti Turske i da Erdoganu obezbedi još 12 godina na vlasti.

Erdogan očekuje pobedu na referendumu, tvrdeći da istraživanja pokazuju da ustavne reforme podržava između 55 i 60 odsto glasača.

"U nedelju, mislim da će biti veoma jasan ishod u korist onih koji su za", rekao je on u intervjuu za tursku televiziju.

Ukoliko pobedi na referendumu, Erdogan će imati ovlašćenje da postavlja ministre, a čitava birokratija biće centralizovana u njegovoj predsedničkoj palati.

Protivnici su zabrinuti da će novom sistemu nedostajati "balans i provere" koji su specifični za sistem SAD, sa ciljem da se predsedništvo odvrati od vladavine jednog čoveka.

Lider glavne opozicione Republikanske narodne partije, Kemal Kiličdarglu upozorio je da Turska bira da li želi da i dalje ima demokratski parlamentarni sistem ili vladavinu jednog čoveka. On je novi sistem opisao kao "autobus bez kočnica, čija je destinacija nepoznata".

Referendum se održava 94 godine nakon što je Kemal Ataturk osnovao modernu Tursku, a mogao bi da promeni odnose Ankare sa Zapadom, mirovne pregovore sa Kurdima i procese unutar društva.

Novi sistem bio bi na snazi od novembra 2019. godine, kada bi predsednički i parlamentarni izbori bili održani u isto vreme.

S obzirom na to, Erdogan bi u novom sistemu mogao da ostane na vlasti do 2029. umesto do 2024. godine.

Negativan ishod, međutim, bio bi veliki udarac za njegov status svemogućeg vladara u Turskoj, navode agencije.

U slučaju lake pobede, Erdogan bi mogao samopouzdano da se odlučno udalji od evropskih integracija i pokaže da Turska može da stvori alternativna strateška partnerstva, uključujući i ono sa Rusijom.

Erdogan je prvi turski predsednik koji je započeo mirovne pregovore sa zakonom zabranjenom Kurdskom radničkom partijom (PKK), što je dovelo do obustave vatre.

Njegova pobeda značila bi da nije isključena opcija ponovnog otvaranja dijaloga sa Kurdima.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.