RT: Turska upozorava SAD i Veliku Britaniju na „krvoproliće“ u Crvenom moru

Izvor: Vostok.rs, 13.Jan.2024, 13:47

RT: Turska upozorava SAD i Veliku Britaniju na „krvoproliće“ u Crvenom moru

 
Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan osudio je zajedničko američko i britansko bombardovanje više ciljeva Huta u Jemenu, optužujući Vašington i London da žele da pretvore Crveno more u „krvoproliće“.
Dva zapadna saveznika „izvela su namerne udare na preko 60 ciljeva na 16 lokacija Huta, koje podržava Iran“, izjavili su američki zvaničnici u četvrtak, a britanski premijer Riši Sunak izjavio je da je vojna akcija „neophodna i proporcionalna“ za zaštitu globalnih brodskih ruta u regionu. Pobunjenici Huti, koje podržava Iran, preuzeli su odgovornost za seriju napada na brodove u Crvenom moru i obećali su da će izvršiti još racija na brodovima za koje grupa utvrdi da prevoze teret u Izrael. Do četvrtka, pobunjenici su napali i zaplenili 27 različitih plovila u južnom Crvenom moru od njihove objave solidarnosti sa Palestincima, tvrdi Pentagon. Kampanja bombardovanja, za koju je portparol vojske Huta izjavio da je imala ukupno 72 udara, predstavljala je „nesrazmernu upotrebu sile“, izjavio je Erdogan novinarima u Istanbulu u petak, prenosi Dejli Sabah. Turski lider je dodao da je Ankara saznala iz različitih obaveštajnih kanala da su Huti sprovodili „uspešnu odbranu“ protiv SAD i Velike Britanije. Nije precizirao prirodu navodnog odgovora Huta. Huti su izrazili podršku Gazi krajem oktobra usred dugotrajnog izraelskog bombardovanja opkoljene enklave, što je dovelo do serije napada na brodove Crvenog mora koji plove trgovačkim putevima ka Evropi i Aziji preko Sueckog kanala. Nekoliko brodskih kompanija je od tada preusmerilo brodske puteve oko Afrike, što je dovelo do viših cena transporta i troškova osiguranja. Pentagon je u svom saopštenju u četvrtak naveo da je preciznim udarima gađao radarske sisteme, lokacije dronova, raketne objekte i komandne centre Huta. Prijavljena je šteta u glavnom gradu Sani, Damaru, luci El Hudaida na Crvenom moru, kao i Sadi - severozapadnom uporištu Huta. Portparol Huta izjavio je da je pet pripadnika poginulo u bombardovanju, dok je još šestoro povređeno.     Poštovani čitaoci, na našem Telegram kanalu možete pratiti sve vesti o specijalnoj operaciji Oružanih snaga Ruske Federacije u Ukrajini, kao i o dešavanjima u Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici. Takođe, možete pogledati video snimke, karte i fotografije koje stalno pristižu.
Naš Telegram kanal - https://t.me/vostokvesti
Izvor: RT (ž)

Pogledaj vesti o: Vašington,   London

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.