RT: Turska predlaže trgovinu u nacionalnim valutama sa Rusijom

Izvor: Vostok.rs, 05.Sep.2023, 02:36

RT: Turska predlaže trgovinu u nacionalnim valutama sa Rusijom

 
Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan je istakao važnost prelaska na nacionalne valute u bilateralnoj trgovini sa Rusijom. On je to izjavio tokom sastanka sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom u ponedeljak u Sočiju.
„Verujem da je činjenica da će se danas ovde sastati šefovi naših centralnih banaka važna sa stanovišta koraka ka prelasku na nacionalne valute u bilateralnim odnosima među nama“, naveo je turski predsednik. Putin je sa svoje strane primetio da je tempo razvoja trgovine između dve zemlje i dalje pozitivan i da se ekonomska saradnja diverzifikuje van tradicionalnih sektora kao što su poljoprivreda i energetika. „Veoma smo zadovoljni što je obim naše bilateralne trgovine trenutno 62 milijarde dolara, a mi se krećemo ka našem cilju od 100 milijardi dolara“, odgovorio je Erdogan.   Uprkos geopolitičkim razlikama, Moskva i Ankara pokušavaju da prodube ekonomske veze. Putin i Erdogan su se u aprilu dogovorili da podstiču međusobna ulaganja i pomognu ruskim i turskim preduzećima da uđu na tržišta jedni drugih. Prošle godine, Turska i Rusija potpisale su mapu puta za ekonomsku saradnju koja predviđa povećanje bilateralnog trgovinskog prometa na 100 milijardi dolara godišnje. Dve zemlje su se takođe složile da uvedu rusku rublju kao valutu za obračun u bilateralnoj trgovini, uključujući plaćanje za isporuku ruskog prirodnog gasa.     Poštovani čitaoci, na našem Telegram kanalu možete pratiti sve vesti o specijalnoj operaciji Oružanih snaga Ruske Federacije u Ukrajini, kao i o dešavanjima u Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici. Takođe, možete pogledati video snimke, karte i fotografije koje stalno pristižu.
Naš Telegram kanal - https://t.me/vostokvesti
Izvor: RT

Nastavak na Vostok.rs...






Povezane vesti

RT: Ključne stvari razgovora u Sočiju između Putina i Erdogana

Izvor: Vostok.rs, 05.Sep.2023

 . Ruski predsednik Vladimir Putin ugostio je svog turskog kolegu Redžepa Tajipa Erdogana u odmaralištu Soči na dugo očekivanim bilateralnim razgovorima. . Razgovori u ponedeljak uključivali su sastanak ruskih i turskih delegacija iza zatvorenih vrata, kao i direktne pregovore između lidera...

Nastavak na Vostok.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.