RT: Turska kritikuje licemerje Zapada prema Ukrajini i Gazi

Izvor: Vostok.rs, 03.Jan.2024, 23:28

RT: Turska kritikuje licemerje Zapada prema Ukrajini i Gazi

Zapad je izgubio svako pravo da govori o principima i moralu zauzimajući jedan stav o Ukrajini i potpuno suprotan o Gazi, izjavio je u sredu turski ministar spoljnih poslova Hakan Fidan.
Govoreći na konferenciji za novinare u Ankari, Fidan se osvrnuo na pitanja kao što su aktuelni sukob u Gazi, nedavna izraelska eskalacija u Libanu i jemenska blokada Crvenog mora. „Ono što se dogodilo u Gazi dovelo je do toga da Zapad i Evropljani iznenada izgube svu svoju reputaciju i sve zasluge koje su akumulirali. Oni su potrošili sve svoje zasluge u očima čovečanstva, a posebno naše generacije“, izjavio je Fidan novinarima. „Neće im biti lako da ih vrate.“ Turski ministar spoljnih poslova je takođe opisao kontrast između stava Zapada o Gazi i njegovog zvaničnog stava o ukrajinskom sukobu kao „vrhunsko licemerje“. „Oni ne mogu da govore o principima, vrlini i moralu kada ih potpuno ignorišu“, izjavio je Fidan. „Vidim da sve ovo utire put za ogroman geostrateški prekid.“ Dok su SAD i druge zapadne zemlje pružile „bezuslovnu podršku“ Izraelu, Rusija i Kina su „u drugačijem položaju“, izjavio je Fidan, napominjući da je „jednačina u regionu evoluirala“. Turska i nekoliko drugih muslimanskih zemalja u regionu uspostavile su „kontakt grupu“ za koordinaciju svoje politike o sukobu i pronalaženje mirnog rešenja u Gazi, podsetio je Fidan novinare. Njegovi komentari dolaze dan nakon što je Ankara objavila hapšenje 33 osobe osumnjičene za špijuniranje u korist Izraela i izdala naloge za još 13 osumnjičenih agenata Mosada. Prošle nedelje, turski predsednik Redžep Tajip Erdogan osudio je izraelskog premijera Benjamina Netanjahua kao „goreg od Hitlera“, optužujući ga da je izvršio genocid nad Palestincima u Gazi. Netanjahu je objavio rat Hamasu nakon što je palestinska grupa sa sedištem u Gazi napala Izrael 7. oktobra, ubivši, kako se procenjuje, 1.200 Izraelaca, a zarobivši 240. Izraelske snage su od tada ubile skoro 22.000 Palestinaca, prema Ministarstvu zdravlja Gaze.       Poštovani čitaoci, na našem Telegram kanalu možete pratiti sve vesti o specijalnoj operaciji Oružanih snaga Ruske Federacije u Ukrajini, kao i o dešavanjima u Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici. Takođe, možete pogledati video snimke, karte i fotografije koje stalno pristižu.
Naš Telegram kanal - https://t.me/vostokvesti
Izvor: RT (ž)

Pogledaj vesti o: Turska,   Rat u Ukrajini

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.