RT: Koliko dugo ćete biti u Iraku i Avganistanu?  - Erdogan SAD-u

Izvor: Vostok.rs, 22.Jan.2018, 19:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

RT: Koliko dugo ćete biti u Iraku i Avganistanu? - Erdogan SAD-u


Izvor:
Vostok / RT

Turski predsednik Redžep Taip Erdogan kritikovao je američki poziv da se ograniči vreme i opseg vojne operacije Turske u Afrinu u Siriji, ukazujući na višedecensko vojno prisustvo Vašingtona u drugim zemljama.

SAD su u nedelju zatražile od Ankare da "osiguraju da njene vojne operacije budu ograničene po obimu i trajanju".

"Operacija u Afrinu će se završiti kada dođe se dođe do njenog cilja, kao što je bila "Eufratov štit" ",  rekao je Erdogan u obraćanju na ceremoniji dodele nagrada u ponedeljak u Ankari.

"SAD kažu da ne treba dugo da traje. I pitam SAD, koliko dugo ste u Avganistanu. Kada će se to završiti? Došli ste u Irak pre nego što smo došli na vlast. Da li je predviđeno vreme završeno u Iraku? Još ste tamo.", rekao je Erdogan.

"Turska nema planove da zauzima teritorije druge zemlje i na kraju će napustiti sirijsku zemlju", naglasio je on.

"Operacija nije usmerena na kurdsko stanovništvo, već samo na teroriste", naglasio je turski lider.

"Jasno je da nemamo nikakvih problema sa našim kurdskim građanima. To takođe nije stvar Kurdskog koridora", rekao je on.

"Glavna svrha ove operacije je doprinos bezbednosti života i imovine sirijskog naroda kao i teritorijalnog integriteta Sirije, zajedno sa nacionalnom bezbednosti Turske", naglasio je Erdogan.

Turska vojna operacija "Maslinova grana" u sirijskoj regiji Afrin - pod kontrolom kurdskih milicija, za koje Ankara smatra da su teroristi - počela je u subotu. Vojna akcija počela je masovnim vazdušnim napadima, a potom je usledila kopnena ofanziva.

Turski premijer Binali Jildirim rekao je novinarima u nedelju da operacija imala za cilj stvaranje 30-kilometarske "bezbednosne zone" unutar sirijske teritorije. Sirijska vlada nazvala je vojnu operaciju agresijom, dok je Moskva pozvala Tursku da pokaže suzdržanost i poštovanje teritorijalnog integriteta Sirije.

Čitajte više na Ruski vazdušni udari u Siriji - iz minuta u minut

Pogledaj vesti o: Sirija,   Vašington

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.