RT: Izraelski rat u Gazi „podseća na naciste“ – Erdogan

Izvor: Vostok.rs, 10.Feb.2024, 19:31

RT: Izraelski rat u Gazi „podseća na naciste“ – Erdogan

Izraelski rat u Gazi je uporediv sa masakrima koje je počinila nacistička Nemačka tokom Drugog svetskog rata, izjavio je u petak turski predsednik Redžep Tajip Erdogan. Ova izjava dolazi u trenutku kada Izraelske odbrambene snage (IOS) pojačavaju svoj kopneni napad na militante Hamasa u južnom delu gusto naseljene palestinske enklave.
„Pred očima celog sveta, izraelske okupacione snage su brutalno ubile 28.000 naše palestinske braće i sestara, većinom dece i žena“, izjavio je Erdogan na Forumu mladih za islamsku saradnju. Napadi IOS na škole, bolnice, džamije i druge civilne objekte su „napadi koji podsećaju na naciste“, dodao je on. Glasni kritičar Izraela, turski lider je više puta uporedio premijera Benjamina Netanjahua sa Adolfom Hitlerom i osudio vojnu operaciju u Gazi. Kampanja bombardovanja i naknadna kopnena invazija raselili su oko 85 odsto stanovništva Gaze i ostavili oko 570.000 Palestinaca suočenih sa glađu, prema UN. Oko 1,4 miliona od predratnog stanovništva opkoljene enklave od 2,2 miliona pobeglo je u južni grad Rafa u blizini granice sa Egiptom, nakon što je Izrael pozvao civile da se evakuišu na jug. Izrael je objavio rat Hamasu kao odgovor na teroristički napad 7. oktobra, u kojem je ubijeno oko 1.200 ljudi, a više od 200 uzeto kao taoci. Desetine talaca je od tada oslobođeno u okviru razmene zarobljenika tokom jednonedeljnog primirja u novembru. Netanjahuova kancelarija saopštila je u petak da će IOS napasti Rafu kako bi eliminisale Hamasove „intenzivne aktivnosti“ u gradu. Izraelska vojska i zvaničnici rekli su da čine sve što mogu da minimiziraju broj poginulih civila. Diplomate jevrejske države optužile su Hamas da koristi škole, bolnice i druge lokacije kao pokriće za raketne napade i izjavile su Ujedinjenim nacijama da militanti koriste civile kao živi štit. Prošlog meseca Međunarodni sud pravde sa sedištem u Hagu presudio je da Izrael mora „preduzeti sve mere u okviru svojih mogućnosti“ da spreči genocid u Gazi. Netanjahu je odbacio presudu kao „ne samo lažnu, već i nečuvenu“.       Poštovani čitaoci, na našem Telegram kanalu možete pratiti sve vesti o specijalnoj operaciji Oružanih snaga Ruske Federacije u Ukrajini, kao i o dešavanjima u Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici. Takođe, možete pogledati video snimke, karte i fotografije koje stalno pristižu.
Naš Telegram kanal - https://t.me/vostokvesti
Izvor: RT (ž)

Pogledaj vesti o: Turska

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.