RT: Erdogan razmatra proterivanje 10 zapadnih ambasadora zbog poziva da se oslobodi zatvoreni opozicionar Kavala

Izvor: Vostok.rs, 21.Okt.2021, 16:35

RT: Erdogan razmatra proterivanje 10 zapadnih ambasadora zbog poziva da se oslobodi zatvoreni opozicionar Kavala

Predsednik Turske Redžep Taip Erdogan veruje da Turska "ne može imati luksuz da ugosti" izaslanike iz 10 zapadnih zemalja koji se protive produženju pritvora biznismenu i političkom aktivisti Osmanu Kavali. Deset diplomata pozvano je ove nedelje u tursko ministarstvo spoljnih poslova zbog njihove zajedničke izjave u kojoj se osuđuje krivično gonjenje Kavale. On je u pritvoru od kraja 2017. godine, boreći se protiv niza optužbi za koje njegove pristalice smatraju da su politički motivisane. Saopštenje su potpisali predstavnici SAD, Nemačke, Danske, Finske, Francuske, Holandije, Švedske, Kanade, Norveške i Novog Zelanda. Erdogan je svoje nezadovoljstvo podelio sa turskim novinarima tokom povratka iz Afrike, prenose turski mediji. "Rekao sam našem Ministarstvu spoljnih poslova da nemamo taj luksuz da ih ugostimo u našoj zemlji. Da li je na vama da Turskoj delite lekcije? Šta mislite ko ste?", rekao je Erdogan. Dodao je da zapadne zemlje nisu oklevale da procesuiraju "bandite, ubice i teroriste" na svom tlu i da bi trebalo da dozvole Turskoj da učini isto. On je odbacio tvrdnju da je procesuiranje Kavale bacilo senku na „poštovanje demokratije, vladavine prava i transparentnosti u turskom pravosudnom sistemu“. Saopštenje je dato povodom četvrte godišnjice od prvog hapšenja Kavale. Njemu je dva puta suđeno, te je oslobađan po optužbama vezanim za masovne proteste u parku Gezi 2013. godine u Turskoj i neuspelog državnog udara 2016. godine. Nalozi za njegovo oslobađanje su poništeni zbog novih optužbi protiv njega. Njegovi kritičari, uključujući turskog predsednika, nazivaju ga agentom finansijera globalne nevladine organizacije Džordža Soroša, koji je, kako se navodi, sproveo planove milijardera da se meša u turska pitanja. Kavala je bio član odbora sada već nepostojećeg turskog ogranka Soroševe Fondacije za otvoreno društvo. Pristalice kažu da je Kavala politički zatvorenik, koji je progonjen zbog kampanje za ljudska prava i protivljenja Erdoganovoj sve autoritativnijoj vladavini. Izvor: RT
 

Nastavak na Vostok.rs...






Povezane vesti

ERDOGAN BESAN, ZAPRETIO PROTERIVANJEM 10 AMBASADORA, UKLJUČUJUĆI I AMERIČKOG: Šta mislite, ko ste vi da držite lekcije Turskoj?!

Izvor: Kurir, 21.Okt.2021

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan zapretio je da će proterati iz zemlje ambasadore 10 država, uključujući i SAD, koji su pozvali da se oslobodi borac za ljudska prava Osman Kavala.

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.