RAMPA SA SEVERNE STRANE! Bojkot izraelske robe raste širom Turske zbog napada na Gazu

Izvor: SrbijaDanas.com, 06.Nov.2023, 22:17

RAMPA SA SEVERNE STRANE! Bojkot izraelske robe raste širom Turske zbog napada na Gazu

Nekoliko nevladinih organizacija pozvalo je na bojkot od početka palestinsko-izraelskog sukoba u oktobru.

Javne agencije, opštine i univerziteti u desetinama provincija širom Turske najavili su i ove nedelje bojkot robe izraelskog porekla. Kompanije koje su u vlasništvu opština, univerziteti i objekti koje vode lokalni ogranci vlade naveli su u saopštenjima da neće prodavati izraelsku robu u menzama i drugim >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << prostorima.

Tokom proteklih nekoliko nedelja, nekoliko medija je objavilo listu robe koju proizvode kompanije koje otvoreno podržavaju Izrael u njegovim zverstvima nad palestinskim civilima u Gazi, prenosi Dejli sabah.

Korisnici društvenih mreža vatreno zagovaraju bojkot sa listama proizvoda, uključujući sve od Coca-Cole do proizvoda multinacionalnog konglomerata "Unilever".

Protesti u Turskoj protiv blokade i bombardovanja Gaze su eskalirali nakon što je Izrael počeo da granatira bolnice. Hiljade ljudi izašlo je na ulice u oktobru, organizujući mitinge ispred izraelskih diplomatskih predstavništava u Turskoj.

Na sastanku sa predstavnicima nevladinih organizacija u oktobru, profesor Ali Erbaš, šef Predsedništva za verska pitanja (DIB), pozvao je na "odlučan, stalni bojkot" kompanija koje "podržavaju cionizam".

Na istom sastanku, Bilal Erdogan, predsednik upravnog odbora Fondacije za proširenje znanja i sin turskog predsednika, pozvao je kolege iz te organizacije da se pridruže bojkotu.

- Mi predstavljamo važno tržište za izraelske proizvode. Turska ima dovoljno lokalnih brendova... Moramo uložiti napore da bojkot bude široko rasprostranjen - rekao je on.

Osman Nuri Kabaktepe, šef istanbulskog ogranka vladajuće Partije pravde i razvoja (AK Partija), pozvao je sve institucije, civilne i javne, da proglase bojkot izraelskih proizvoda „do uspostavljanja potpuno nezavisne palestinske države sa Jerusalimom kao glavnim gradom“.

Bojkot izraelskih proizvoda i proizvoda zapadnih kompanija koje podržavaju Izrael zahvatio je zemlje Bliskog istoka nakon napada na Gazu. Širom regiona, Arapi ogorčeni zbog izraelskih napada okrenuli su se protiv brendova povezanih sa izraelskim saveznicima, posebno Sjedinjenim Američkim Državama.

Bojkot je ispraćen apelom arapskim državama da prekinu veze sa Izraelom, dok su se propalestinski skupovi održavali tokom prošle nedelje u svim većim gradovima.

Pored autoputa sa četiri trake u gradu Kuvajt, ogromni bilbordi prikazuju slike krvave dece u zavojima i slogan "Da li ste danas ubili Palestinca?", sugerišući na potrošače da ne kupuju izraelsku robu.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Povezane vesti

Bojkot izraelske robe raste

Izvor: B92, 06.Nov.2023

Javne agencije, opštine i univerziteti u desetinama provincija širom Turske najavili su i ove nedelje bojkot robe izraelskog porekla...Kompanije koje su u vlasništvu opština, univerziteti i objekti koje vode lokalni ogranci vlade naveli su u saopštenjima da neće prodavati izraelsku robu u menzama...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.