Putin: Dozvoljavam; Do 2028. u punom kapacitetu

Izvor: B92, 27.Apr.2023, 17:17

Putin: "Dozvoljavam"; Do 2028. u punom kapacitetu

Rusija i Turska su ozvaničile isporuku nuklearnog goriva bloku broj 1 NE Akuju.

Rosatom je uručio sertifikat turskom ministarstvu energetike, a dozvolu za to je dao ruski predsednik Vladimir Putin.

Aleksej Lihačov, generalni direktor Državne korporacije za atomsku energiju Rosatom, obratio se ruskom lideru sa lokacije NE sa zahtevom da mu dozvoli da prenese sertifikat turskom ministru energetike Fatihu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Donmezu.

"Naravno, dozvoljavam“, rekao je Putin. Nakon toga, Lihačov je predao dokument Donmezu, prenosi RIA novosti.

Svi blokovi nuklearne elektrane Akuju biće pušteni u rad do 2028. godine, rekao je turski predsednik Tajip Erdogan.

"Svi blokovi elektrane će se postepeno puštati u rad do 2028. godine. Ova elektrana će obezbediti 10 odsto potrošnje električne energije u našoj zemlji. Nakon puštanja u rad punog kapaciteta, godišnje će se proizvoditi oko 35 milijardi kilovat-sati električne energije", rekao je Erdogan.

On je poručio da se Turska pridružuje klubu zemalja sa nuklearnom energijom, ali sa zakašnjenjem od 60 godina.

"Sa isporukom nuklearnog goriva našoj elektrani vazdušnim i morskim putem, Akuju je stekao status nuklearnog objekta. Evropska komisija je priznala nuklearnu energiju kao "zelenu energiju". Naša zemlja će se, makar i sa zakašnjenjem od 60 godina, pridružiti klubu svetskih nuklearnih sila“, rekao je Erdogan.

Kako je naveo, nuklearna elektrana Akuju uštedeće Turskoj 1,5 milijardi dolara godišnje na uvozu gasa i imaće pozitivan uticaj na povećanje nacionalnog dohotka.

Rusija će dati sve od sebe da ispuni potražnju Turske za prirodnim gasom, poručio je ruski predsednik Vladimir Putin tokom ceremonije isporuke nuklearnog goriva nuklearnoj elektrani Akuju.

"Rusija će svakako nastaviti da pouzdano snabdeva Tursku energetskim resursima, pre svega prirodnim gasom“, rekao je ruski lider.

Rusija je uvek spremna da pruži ruku prijateljske podrške turskim partnerima, rekao je Putin i dodao da bez podrške turskog predsednika nije moguće govoriti o uspehu ovog projekta.

"Da vas podsetim da je korporacija Rosatom počela izgradnju nuklearne elektrane u turskoj provinciji Mersin na obali Sredozemnog mora pre tačno pet godina, aprila 2018. Tada smo gospodin Erdogan i ja učestvovali na ceremoniji koja se poklopila sa ovim događajem i od tada implementaciju projekta držimo pod stalnom ličnom kontrolom. Naravno, bez podrške predsednika Turske... to ne bi bilo moguće“, kazao je Putin.

Rusija i Turska dogovorile su se da prodube saradnju u ekonomiji i trgovini, stimulišu rast trgovine, a predsednici su razgovarali i o drugim aktuelnim pitanjima u razvoju čitavog spektra rusko-turskih odnosa.

Predsednici Rusije i Turske učestovali su na ceremoniji isporuke goriva nuklearnoj elektrani Akuju putem video konferencije.

Turski predsednik je prethodno tokom telefonskog razgovora sa ruskim kolegom Vladimirom Putinom danas najavio mogućnost rada na novim inicijativama o "sporazumu o žitu” i predložio stvaranje radne grupe.

"Tokom pregovora, ocenjujući razvoj rusko-ukrajinskog rata i rada u kontekstu žitnog sporazuma, predsednik Erdogan je najavio mogućnost rada na novim inicijativama u okviru predložene radne grupe“, saopštila je kancelarija turskog lidera.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.