Protesti i poziv na bojkot u muslimanskom svetu posle izjave Makrona

Izvor: NoviMagazin.rs, 25.Okt.2020, 20:25

Protesti i poziv na bojkot u muslimanskom svetu posle izjave Makrona

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan ponovo je danas napao svog francuskog kolegu Emanuela Makrona (Emmanuel Macron) čiji su nedavni komentari o islamu izazvali kritike, proteste, čak i pozive na bojkot francuskih proizvoda u muslimanskom svetu.

Erdogan je danas tokom jednog televizijskog obraćanja rekao da je francuski predsednik "danonoćno opsednut" njime. "On (Makron) je slučaj i zaista treba da bude podvrgnut >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << ispitivanjima (o mentalnom zdravlju)", rekao je predsednik Turske.

Erdogan je nedavno ocenio kao provokaciju izjavu Makrona o "islamističkom separatizmu" i potrebi da Francuska "strukturira islam" pošto vlasti u Parizu pripremaju zakon o tom pitanju. Turski predsednik je potom u subotu tokom jednog televizijskog obraćanja osudio Makronov stav prema muslimanima.

Francuska je kao reakciju na izjavu Erdogana u subotu, koja je ocenjena kao "neprihvatljiva", pozvala svog ambasadora u Ankari na konsultacije, a to se dešava prvi put od uspostavljanja diplomatskih odnosa dve zemlje.

Francuski predsednik je prošle nedelje na komemoraciji ubijenom nastavniku istorije i geografije Samuelu Patiju (Paty) rekao da će zemlja "nastaviti da brani karikature". Patija je ubio islamista jer je nastavnik na času o slobodi izražavanja đacima pokazao karikature muslimanskog proroka Muhameda.

Makronova izjava je izazvala salvu kritika u muslimanskom svetu.

U Libiji je Makronova izjava ocenjena kao provokativna a na društvenim mrežama se pojavio poziv na protest u Tripoliju. U Libiji su u subotu održani manji protesti u nekoliko gradova. Demonstranti su nosili transparente "Sve sem proroka" ili "Prorok je crvena linija".

Protest je u subotu održan ispred rezidencije francuskog ambasadora u Izraelu dok su pojasu Gaze demonstranti palili portrete Makrona.

U Alžiru i Tunisu su neki političari pozvali na bojkot francuskih proizvoda. Održani su protesti i u nekim sirijskim mestima.

Jordanske vlasti su sa svoje strane navele da "vređanje proroka ne predstavlja slobodu (izražavanja) već zločin koji podstiče nasilje".

Šiitski pokret Hezbolah takođe je reagovao i osudio "namerno vređanje proroka". U Kuvajtu su vlasti tražile sastanak sa francuskom ambasadorkom An-Kler Ležandr (Anne-Claire Legendre).

Reagovale su i pakistanske vlasti koje su optužile Makrona za "napad na islam".

Francuske vlasti su posle ubistva nastavnika, 16. oktobra, obećale još jaču borbu protiv radikalnog islama.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.