Pronađen rimski pribor za pisanje star oko 1.800 godina

Izvor: B92, 04.Avg.2017, 22:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pronađen rimski pribor za pisanje star oko 1.800 godina

Na arheološkom lokalitetu Asos, u severozapadnoj Turskoj, pronađen je pribor za pisanje, odnosno stilus, star oko 1.800 godina.

Asos, poznat i kao Behramkale, na kojem se nalazilo jedno od značajnih lučkih naselja iz perioda Rimskog carstva, ranije su otkriveni ostaci drevnog pozorišta te ostaci zidova.

Profesor Nuretin Arslan, vođa tima arheologa je rekao da pronađeni predmet, duguljasti instrument od >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << bronze, ima oštru jednu i malo ravniju drugu stranu. Prema njegovim rečima, taj instrument je bio korišćen za pisanje, računanje i beleženje, prvenstveno na voštanim tablama korišćenim u tom periodu.

"Ravniji deo bio je korišćen za korekciju eventualnih grešaka, za šta se danas koriste gumice", rekao je Arslan, dodajući da je svaki pismeni čovek u tom periodu imao vlastiti stilus.

Prema njegovim rečima, u tadašnjem vremenu i okolnostima pismenost nije bila odlika samo slobodnih i imućnijih, već su i brojni robovi znali da pišu i da čitaju.

"Pismeni robovi su ovakve instrumente koristili za beleške i računanje za svoje vlasnike i gazde", pojasnio je on.

Arslan je podsetio da su arheolozi na istom nalazištu ranije otkrili delove vaze koji datiraju iz perioda od pre oko 2.500 godina.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Arheolozi otkrili pribor za pisanje star 1.800 godina

Izvor: N1 televizija, 05.Avg.2017, 08:09

Arheološke iskopine u severozapadnoj Turskoj otkrile su pribor za pisanje, odnosno stilus, star oko 1.800 godina...Na arheološkom nalazištu Asos, poznatom i kao Behramkale, na kojem se nalazilo jedno od značajnih lučkih naselja u vremenu Rimskog carstva, ranije su otkriveni ostaci drevnog pozorišta...

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.