Izvor: Nezavisne Novine, 16.Nov.2017, 13:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pronađen predbračni ugovor napisan klinastim pismom

Turski arheolozi u provinciji Kajseri pronašli su glinenu ploču na kojoj je uklesan predbračni ugovor, a ploča je napisana klinastim pismom na staroasirskom narječju.

U ovom sporazumu se naime pokušao riješiti problem neplodnosti. U njemu se navodi ako par ne može dobiti dijete u periodu od dvije godine, tada će supruga dopustiti svom suprugu da pronađe ropkinju koja će postati surogat majka. Nakon rođenja prvog dječaka, ropkinja se mora osloboditi, rezultati >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << su istraživanja koje je objavio časopis "Gynecological Endocrynology".

Glavni istraživač prof. Ahmet Berkiz Turp sa Univerziteta Haran u Turskoj je rekao da je ropkinja morala da bude oslobođena nakon rođenja prvog muškog djeteta te da su se na takav način brinuli da porodica ne ostane bez potomaka.

I u današnjem vremenu mnogi parovi pokušavaju dobiti dijete uz pomoć medicinski potpomognute oplodnje, a u nekim državama zakon im dopušta da pronađu ženu koja će im roditi dijete.

Ova glinena ploča je nastala za vrijeme Asirskog carstva u 25. vijeku prije nove ere, a izložena je u Arheološkom muzeju u Istanbulu kao najraniji dokument u kojem se spominje neplodnost.

Na području Kultepea 1925. godine arheolozi su pronašli 1.000 ploča koje su bile napisane klinastim pismom. Ploče su se inače čuvale u drvenim škrinjama, košarama ili vrećama i one su dokaz kako je ta civilizacija imala uređen društveni sistem. Naselje je vjerovatno nestalo zbog požara. Mezopotamiju mnogi učenjaci nazivaju "mjestom gdje je počela povijest".
Pogledaj vesti o: Turska

Nastavak na Nezavisne Novine...






Povezane vesti

Pronađen predbračni ugovor star 44 veka: U slučaju neplodnosti...

Izvor: B92, 17.Nov.2017, 09:18

Turski arheolozi su u provinciji Kajseri pronašli glinenu ploču na kojoj je uklesan predbračni ugovor, a ploča je napisana klinastim pismom na staroasirskom narečju.

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.