Prokurdski lider ostaje u turskom zatvoru

Izvor: B92, 04.Dec.2018, 23:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prokurdski lider ostaje u turskom zatvoru

Turski apelacioni je potvrdio presudu prokurdskom lideru Selahatinu Demirtasu, osuđenom na četiri godine i osam meseci zatvora zbog "terorističke propagande".

To je saopštio njegov advokat.

Potvrda te presude, donete u septembru, omogućava turskim vlastima da zadrži Demirtasa u zatvoru pošto su odbacile odluku Evropskog suda.

Evropski sud za ljudska prava sa sedištem u Strazburu je 20. novembra zatražio da Demirtas (45), lider prokurdske Narodne demokratske >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << stranke (HDP), bude oslobođen u najkraćem roku, ocenivši da njegovo pritvaranje ugrožava politički pluralizam.

Sud u Strazburu je Turskoj naložio i da isplati 10.000 evra Demirtasu kao moralno obeštećenje, i 15.000 za druge troškove i izdatke.

Odluke tog suda su obavezujuće za potpisnice Evropske konvencije za ljudska prava, te i za Tursku.

Demirtasu treba da bude suđeno i za druga dela i preti mu kazna do 140 godina zatvora.

Njegovo hapšenje su kritikovale brojne međunarodne orgizacije optužujući predsednika Tuirske Tajipa Redžepa Erdogana da guši svaki "glas opozicije".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.