Izvor: RTS, 11.Feb.2023, 00:18

Prikupljanje pomoći za Tursku i Siriju širom zemlje, uključili se i đaci

Dok u Turskoj i Siriji već peti dan traje potraga za unesrećenima tokom razornog zemljotresa, prikupljanje pomoći ugroženima se organizuje širom Srbije. Mnogobrojni gradovi, organizacije, privrednici i pojedinci, uključili su se u prikupljanje i otpremanje pomoći ugroženom stanovništvu.
U Polimlju je organizacija prikupljanja pomoći u robi krenula spontano, među zaposlenima >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << jedne ovdašnje firme, a potom su joj se priključili i drugi kolektivi sa željom da bar malo umanje patnje ugroženima.

"U dva kombija je poslata garderoba, posteljine, ćebad, naša predškolska ustanova 'Duga' u Prijepolju je donirala nekih 70 novih, neraspakovanih ćebadi, jedan kamion je otišao sa hranom", kaže Mirela Tahirović iz kompanije "Emilio Šteher" u Prijepolju.
Opština Prijepolje je pozvala sve koji žele da pomognu, da pakete donesu u baletsku salu Doma kulture, a planirano je da se za unesrećene u Turskoj i Siriji određena novčana sredstva izdvoje i iz opštinskog budžeta.
Učenici osnovne škole u Velikoj Župi, sa svojim roditeljima i nastavnicima kao da su bili najbrži - znatna sredstva su već prikupljena.
"Saosjećali smo se sa svim žrtvama, svim nastradalima, pa smo, eto, tom nekom simboličnom sumom novca pokušali da pružimo podršku", rekla je Lea Tomašević, učenica škole "Dušan Tomašević Ćirko".
Saosećanje i želja da pomognu ovde su udruženi sa zahvalnošću, jer je upravo zahvaljujući donacijama iz Turske, škola kompletno rekonstruisana i nabavljena mnogobrojna, moderna učila.
"Mi smo se odlučili da to bude humanitarna akcija, da se sakupi novac, iz prostog razloga što mislimo da je to najbrža varijanta da se ljudima pomogne u trenutku kada je pomoć najviše potrebna", kaže direktorka škole Belgisa Beganović.
U Nišu i Beogradu Ambasada Turske je otvorila punktove za prikupljanje pomoći. Poziv je upućen kompanijama, udruženjima i građanima.
Najpotrebniji su ćebad, vreće za spavanje, šatori, plinske grejalice, plinske boce, zimske jakne i džemperi, agregati, ručne lampe, konzervirana hrana, hrana za bebe, pelene, sredstva za higijenu. Apel je da to budu nove stvari.
"Na svakom koraku nam se neko obraća i nudi pomoć, i to od srca, najiskrenije. To nam mnogo znači, jer je katastrofa koja je zadesila našu zemlju zaista ogromnih razmera", ističe pomoćnik generalnog konzula Turske Atila Kucuktalasli.
Na punktu u Nišu, na Bulevaru Nikole Tesle, prikupljanje pomoći tek je počelo, a kompanije i udruženja najavljuju donacije.
I Kragujevčani su se pridružili akciji prikupljanja pomoći za stanovništo ugroženo razornim zemljotresom. U prostirije u Kancelariji za mlade, do utorka, može da se donese zimska odeća za decu i odrasle.
Pogledaj vesti o: Zemljotres

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.