Izvor: Deutsche Welle, 16.Jul.2016, 11:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poziv na mir i osuda pokušaja puča

Političari iz celog sveta su uznemireni zbog pokušaja vojnog puča u Turskoj. U prvim reakcijama izražavaju zabrinutost za demokratiju i pozivaju sukobljene strane na razboritost.

Generalni sekretar UN Ban Ki Mun pozvao je na mir. Njegov portparol je saopštio da Ujedinjene nacije s pažnjom prate događaje u Turskoj. Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini, koja se u ovom trenutku nalazi na Evroazijskom samitu u glavnom gradu Mongolije >> Pročitaj celu vest na sajtu Deutsche Welle << Ulan Batoru, pozvala je na Tviteru na uzdržanost i poštovanje demokratskih institucija u Turskoj.

In constant contact with EU Delegation in Ankara & Brussels from Mongolia.Call for restraint and respect for democratic institutions #Turkey

Predsednik saveta EU Donald Tusk upozorio je od oružanog rešavanja sukoba. On je sa samita u Ulan Batoru poručio da u potpunosti podržava Erdogana:

Turska je ključni partner EU. Evropska unija u potpunosti podržava njenu demokratski izabranu vladu, institucije te zemlje i njene zakone. Pozivamo sve strane da ponovo uspostave ustavni poredak. Mi pratimo razvoj situacije i dalje se koordinišemo sa 28 članica.“

Američki predsednik Barak Obama apelovao je na sukobljene strane da spreče nasilje i prolivanje krvi. Osim toga, trebalo bi da se poštuje 'demokratski izabrana vlada' u Turskoj, kazao je Obama. I generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg zahteva 'potpuno poštovanje' demokratskih institucija u zemlji.

"Krvavi sukobi moraju da se izbegnu i svi konflikti da se reše isključivo u okviru ustava", upozorio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov tokom sastanka sa svojim američkim kolegom Džonom Kerijem u Moskvi.

Reakcije su stigle i iz Nemačke. Portparol nemačke vlade Štefan Zajbert pozvao je da se zaštite ljudi u zemlji.

Die demokratische Ordnung in der #Türkei muss respektiert werden. Alles muss getan werden, um Menschenleben zu schützen.

Ministar spoljnih poslova Nemačke Frank Valter Štajnmajer je danas pre podne sazvao krizni štab vlade Nemačke. On je na društvenim medijima saopštio da je „duboko uznemiren najnovijim događajima u Turskoj.“ I dodao: „ Najoštrije osuđujem sve pokušaje da se na silu promeni društveno uređenje Turske.“

Šef Zelenih Čem Ozdemir izrazio je zabrinutost za demokratiju u Turskoj.

Weder #Militaerputsch, noch zivile Diktatur. Die #Tuerkei braucht Demokratie für alle. Jetzt.

U jednom intervjuu nemačkoj agenciji dpa, Ozdemir je kazao da je za nenasilne promene u Turskoj. "Onaj ko želi da sa vlasti ukloni autoritarnog vladara Erdogana, mora to uraditi na izborima", kazao je on. Vojni puč je "neprihvatljiv". Ozdemir je takođe izrazio nadu da će "puč brzo i bez prolivanja krvi biti zaustavljen".

Rot upozorava na građanski rat

Vicepredsednica Bundestaga, Klaudija Rot upozorila je, između ostalog, na opasnost od građanskog rata u Turskoj. "Ovo je jedna dramatična i opasna situacija", kazala je političarka nemačkih Zelenih. "Bez obzira ko je na vlasti i ko na vlast dođe ima ogromnu odgovornost da spreči prolivanje krvi i građanski rat." Istovremeno je izrazila strahovanja da bi zbog događaja u Turskoj čitav region mogao da se destabilizuje.

Nastavak na Deutsche Welle...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Deutsche Welle. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Deutsche Welle. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.