Potpisan Memorandum o saradnji ministarstava saobraćaja Srbije i Turske

Izvor: NoviMagazin.rs, 07.Maj.2018, 14:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Potpisan Memorandum o saradnji ministarstava saobraćaja Srbije i Turske

Ministri saobraćaja Srbije i Turske, Zorana Mihajlović i Ahmet Arslan potpisali su danas u Ankari Memorandum o saradnji dva ministarstva koji obuhvata buduće zajedničke programe obuke, tehničke pomoći i opreme u oblasti drumskog, železničkog, avio i vodnog saobraćaja.

Kako je saopštilo Ministarstvo saobraćaja, infrastrukture i građevinarstva Srbije, sporazum treba da omogući nove inicijative u partnerstvima javnih i privatnih kompanija dve zemlje, a biće uspostavljeno >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << i stalno telo za saradnju dva ministarstva na visokom i tehničkom nivou.

Ministri Zorana Mihajlović i Ahmet Arslan su pre potpisivanja sporazuma održali bilateralni sastanak na kome su razgovarali o mogućnostima saradnje, pre svega u oblasti infrastrukture.

Posle sastanka predsednika i delegacija dve zemlje potpisani su i protokol u u oblasti naučne saradnje Krimninalističko-policijske akademije Srbije i Nacionalne policijske akademije Turske, kao i memorandum o razumevanju za sraradnju ministarstava rudarstva i energetike.

Mihajlović: Mogućnosti za još bolju ekonomsku saradnju Srbije i Turske

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović izjavila je danas u Ankari da Srbija i Turska imaju mogućnost da još bolju ekonomsku saradnju, naročito u infrastrukturi, zahvaljujući odličnim odnosima koje imaju predsednici država, Redžep Taip Erdogan i Aleksandar Vučić.

"Srbija, zahvaljujući dobrim političkim odnosima koje predsednik Srbije gradi sa Turskom i svim drugim zemljama, danas je centralna i najstabilnija država u regionu i spremna je da predvodi i sve regionalne infrastrukturne projekte", kazala je Mihajlović, saopštio je njen kabinet.

Ministarka, koja se nalazi u zvaničnoj poseti Turskoj zajedno sa državnom delegacijom koju predvodi Vučić, kazala je kaže da su teme razgovora sa turskim zvaničnicima izgradnja autoputa Beograd-Sarajevo, ali i učešće turskih kompanija u infrastrukturnim projektima u Srbiji.

Ona je podsetila da je prvog dana posete potpisala Memorandum o saradnji sa turskom kompanijom koji se odnosi na izradu tehničkih i finansijskih predloga za projekte rehabilitacije regionalnih puteva Novi Pazar – Tutin i Aljinovići – Sjenica – Novi Pazar, kao i izgradnje obe deonice autoputa Beograd – Sarajevo na teritoriji Srbije.

Najavila je da će danas potpisati i Memorandum o saradnji sa turskim Ministarstvom saobraćaja.

"To je za nas važno jer možemo puno da naučimo od Turske koja je stvorila povoljno okruženje za investitore. Zajedno ćemo raditi na izgradnji autoputa Beograd - Sarajevo, to je važno regionalno pitanje, jer definiše naše odnose sa Bosnom i Hercegovinom", kazala je Mihajlović.

Dodala je da očekuje da uskoro bude potpisan trojni memorandum i da najkasnije za godinu dana počne izgradnja tog autoputa, jer je dogovor da do sledeće godine bude gotova dokumentacija i model finansiranja.

Ministarka je istakla da je Srbija spremna za obe moguće rute autoputa, kako one preko Sremske Mitrovice, tako i one preko Požege, Užica i Kotromana na granici sa BiH, a da će Turska sa partnerima u BiH dogovoriti rutu.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Mihajlović: Srbija najstabilnija država u regionu

Izvor: Beta Video, 07.Maj.2018

ANKARA - ``Srbija, zahvaljujući dobrim političkim odnosima koje predsednik Srbije gradi sa Turskom i svim drugim zemljama, danas je centralna i najstabilnija država u regionu i spremna je da predvodi i sve regionalne infrastrukturne projekte``, kazala je ministarka gradjevinarstva, saobraćaja i infrastrukture...

Kliknite na sliku da bi video krenuo.

Realizovano uz pomoć www.beta-video.tv

Nastavak na Beta Video...

Mihajlovićeva: Saradnja Srbije i Turske u svim oblastima saobraćaja

Izvor: Beta Video, 07.Maj.2018

ANKARA- Potpredsednica Vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović i turski ministar saobraćaja, pomorskih poslova i komunikacija Ahmet Arslan, u prusustvu predsednika Srbije i Turske, potpisali su u Ankari Memoradum o saradnji dva ministarstva.(pokrivalice)Beta/MGSI

Kliknite na sliku da bi video krenuo.

Realizovano uz pomoć www.beta-video.tv

Nastavak na Beta Video...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.