Posle dve godine: Kraj vanrednog stanja u Turskoj

Izvor: Mondo, 18.Jul.2018, 10:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Posle dve godine: Kraj vanrednog stanja u Turskoj

Turska noćas u ponoć ukida vanredno stanje uvedeno posle neuspelog puča pre dve godine i za vreme koga su sprovedene velike čistke u zemlji.

Foto: AP Photo/Emrah Gurel

Vlada je spremna da uvede nove antiterorističke zakone koje opozicija smatra da će biti isto toiko represivni.

Turska je uvela vanredno stanje posle propalog puča 15. jula 2016. i od tada ga je produžavala sedam puta.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << />
Predsednik Redžep Tajip Erdogan obećao je da ga više neće produžavati kada istekne u ponoć.

Godišnjica propalog puča biće obeležena i u Srbiji

Umesto toga parlament treba da razmatri zakone koje je predložila vlada a koji bi dozvolili vlastima da nastave s masovnim otpuštanjima državnih službenika i da zadrže osumnjičene u pritvoru do 12 dana.

Za vreme vanrednog stanja Turska je uhapsila više od 75.000 ljudi zbog navodnih veza s Fetulahom Gulenom, propovednikom koji živi u SAD i koga Ankara krivi za taj neuspeo puč. Oko 130.000 državnih službenika otpušteno je sa posla u okviru čistki. Gulen demantuje bilo kakvu umešanost u puč.

TURSKA: PUČ nije uspeo?! Pojavio se Erdogan

Nastavak na Mondo...






Povezane vesti

Nakon dve godine Turska ukida vanredno stanje

Izvor: Danas, 18.Jul.2018

Službena Ankara danas i službeno ukida vanredno stanje koje je u Turskoj uvedeno pre dve godine nakon neuspelog pokušaja državnog udara. Ali, portparol turskog predsednika Ibrahim Kalin je najavio da će se, uprkos ukidanju vanrednog stanja, "borba protiv terorizma nastaviti u okviru postojećih...

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.