Izvor: NoviMagazin.rs, 13.Okt.2018, 11:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pompeo pozvao Tursku da oslobodi i ostale zatvorene Amerikance

Šef američke diplomatije Majk Pompeo pozvao je Tursku da brzo oslobodi druge zatvorene Amerikance posle oslobađanja pastora Endrua Bransona koji je sinoć krenuo za SAD, prenosi agencija Frans pres.

"To je veliki dan za Ameriku! Još jedan američki građanin je oslobođen. Svet treba da zna da predsednik SAD i Stejt department rade na oslobođanju ostalih zatočenih građana", rekao je Pompeo.

Turski sud juče je doneo odluku o oslobađanju američkog pastora čiji >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << je pritvor izazvao diplomatsku krizu između Ankare i Vašingtona.

Sud u Izmiru, na zapadu Turske, osudio je Bransona na tri godine i mesec dana zatvora ali ga je pustio na slobodu uzimajući u obzir vreme provedeno u pritvoru i dobro ponašanje tokom suđenja.

Branson je živeo u Turskoj 23 godine. Uhapšen je u decembru 2016, a 22. jula ove godine prebačen je u kućni pritvor.

Pastor je bio optužen za delovanje u ime mreže propovednika Fetulaha Gulena, koga Ankara smatra odgovornim za pokušaj puča u julu 2016. godine, ali i u ime Radničke partije Kurdistana. Obe organizacije Turska smatra terorističkim.

Branson je kasno sinoć sa suprugom odleteo u Nemačku a odatle danas putuje u SAD.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.