Pokušaj puča u Turskoj

Izvor: Deutsche Welle, 16.Jul.2016, 10:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pokušaj puča u Turskoj

Nakon što je deo turske vojske izvršio pokušaj puča i proglasio ratno stanje, turski predsednik Erdogan je saopštio da je vlada ponovno uspostavila kontrolu nad situacijom i proglasio pokušaj puča propalim.

Po poslednjim informacijama u pokušaju puča je poginulo najmanje 190 ljudi, 1500 je povređeno. Erdogan je rekao kako u blizini predsedničke palate u Ankari "još ima problema".

Turski premijer >> Pročitaj celu vest na sajtu Deutsche Welle << Binali Jildirim je za danas sazvao vanrednu sednicu parlamenta. Prema navodima ministra pravosuđa, 754 pripadnika vojske su uhapšena.

Televizija NTV izveštava o smeni pet generala i još 29 visokih oficira. Turska državna novinska agencija Anadolu je objavila kako je novi privremeni šef vojske Umit Dundar. Još uvek nije sasvim jasno gde se nalazi dosadašnji šef glavnog štaba turske vojske Hulusi Akar.

Premijer je tokom noći saopštio kako Akar ima kontrolu nad situacijom i kako ne pripada pučistima.

Tenkovi na ulicama, ratne letelice u vazduhu

Erdogan je u svom obraćanju javnosti rekao da pučisti neće uspeti u svom naumu: "Turskom neće vladati vojska."

Na ulice Ankare i Istanbula su sinoć izašli tenkovi. U vazdušnim napadima pučista na parlament u Ankari teško je oštećena zgrada Narodne skupštine. Iz vladinih krugova se navodi da su pučisti imali u rukama letelice ratnog vazduhoplovstva. Iz vojnih krugova koji su organovali puč je izdano saopštenje u kojem stoji da su preuzeli vlast "kako bi održali demokratski poredak i zaštitili ljudska prava".

Više o događajima u Tursokoj tokom dana.

Nastavak na Deutsche Welle...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Deutsche Welle. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Deutsche Welle. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.