Podigli referentnu kamatu na 17,5 odsto

Izvor: B92, 20.Jul.2023, 16:12

Podigli referentnu kamatu na 17,5 odsto

Centralna banka Turske (TCMB) podigla je danas referentnu kamatnu stopu za 250 baznih poena, na 17,5 odsto, navodi se na sajtu ove organizacije.

Stručnjaci su očekivali da će turska centralna banka podići kamatnu stopu za 500 baznih poena, na 20,0 odsto.

TCMB je prošlog meseca podigla kamatnu stopu za 650 baznih poena, sa 8,5 na 15,0 odsto, tako da se trend monetarnog pooštravanja nastavlja.

>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Turska lira za sada nije pozitivno reagovala na ovaj potez TCMB, pošto se američki dolar i nakon objave ove informacije prodavao za rekordnih 26,9 lira.

Godišnja inflacija u Turskoj je u junu pala na 38,21 odsto, prenela je ranije turski Institut za statistiku Turkstat.

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan imenovao je 9. juna Hafize Gaje Erkan za novu guvernerku TCMB, što su mnogi protumačili kao signal da se Turska polako vraća tradicionalnoj monetarnoj politici i zatezanju ekonomije nakon nekoliko godina smanjivanja kamatnih stopa, preneo je ranije Rojters.

Novi ministar finansija Turske je priznati stručnjak Mehmet Šimšek, koji je pristalica tradicionalne ekonomske politike, tako da se očekuje postepeno povećanje kamatnih stopa koje bi moglo da ponovo privuče strane investitore, navela je britanska agencija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Centralna banka Turske digla kamate na 17,5 odsto! Novi guverner napravio potpuni obrt u monetarnoj politici

Izvor: Blic, 21.Jul.2023, 11:59

Centralna banka Turske podigla je juče kamatnu stopu za 250 baznih poena na 17,5 odsto, što je najviši nivo od oktobra 2021. godine, javlja agencija Anadolu.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.