Počeo Terra simpozijum u Kikindi

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 05.Jul.2016, 21:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Počeo "Terra" simpozijum u Kikindi

Jubilarni 35. Internacionalni simpozijum "Terra" svečano je otvoren u Kikindi. Na ovogodišnjem sazivu vajara, tokom dvadesetak narednih dana, skulpture u terakoti izrađivaće umetnici iz Japana, Poljske, Francuske, Turske i Srbije.

Svečano otvaranje započeto je izlaganjem skulptura nastalih na prošlogodišnjoj manifestaciji. Tokom jula, svoje umeće na jubilarnom 35. sazivu svetskih vajara, prikazaće šest umetnika iz Evrope i Azije, što Kikindu svrstava u sam centar >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << kulturnih zbivanja u svetu.

"Kikinda, pa i svi mi zajedno, trebalo bi da malo razmišljamo na tu temu, i ne samo da razmišljamo već da preduzmemo hrabre akcije da ovde napravimo srpski brend. Uostalom, ili se Tera dokazala do sada ili se niko nije dokazao", kaže Miroslav Štatkić, pokrajinski sekretar za kulturu i informisanje.

Dela koja su do sada nastala na 34 prethodna simpozijuma, uglavnom su ostala u fundusu Centra za likovnu i primenjenu umetnost "Terra" , mada su pojedini radovi bili izloženi i na venecijanskom Bijenaleu 1999. godine.

"Tera je jedna osobena pojava u vojvođanskoj i srpskoj umetnosti samim tim što traje 34 godine i što se na tim manifestacijama, i na ovakvim izložbama, posle kolonije, kada se prikazuju rezultati rada, prikazuje se ono što je najbolje u srpskoj umetnosti", veli Sava Stepanov, likovni kritičar.

Do sada je na Internacionalnom simpozijumu "Terra" učestvovalo preko 200 vajara iz 36 zemalja sa pet koninenata.
Pogledaj vesti o: Turska

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

35. SIMPOZIJUM “TERRA”: Dragulj svetske vajarske umetnosti na prostoru Kikinde (FOTO)

Izvor: Telegraf.rs, 06.Jul.2016, 18:24

Internacionalni simpozijum skulptura "Terra" jedinstven ne samo u Srbiji nego i u svetu, otvoren je po 35. put na severu Banata, u Kikindi...Davne 1982. godine kada se rodila ideja o stvaranju skulpture od terakote, prirodnog materijala, bogatog na prostoru banatske ravnice od kojeg se stvaraju najoriginalnija...

Nastavak na Telegraf.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.