Platiće oni koji su doneli odluku o referendumu

Izvor: B92, 23.Sep.2017, 21:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Platiće oni koji su doneli odluku o referendumu"

Turski premijer Binali Jildirim kritikovao je referendum o nezavisnosti kurdskog regiona na severu Iraka, označivši ga kao "avanturizam" koji ugrožava Tursku.

"Sa naših 80 miliona građana i 780.000 kvadratnih kilometara domovine, nikada nećemo tolerisati bilo kakav avanturizam kada je u pitanju bezbedsnost zemlje ili dobrobit našeg naroda", rekao je Jildirim novinarima u provinciji Kiršehir, u centralnom delu Turske.

Jildirim je nazvao referendum Kurda u Iraku >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << "pogrešnom odlukom" i dodao da će "platiti oni koji su doneli tu odluku", navela je turska agencija Anadolija.

"Turska je kao susedna zemlja od početka upozoravala na prijateljski način. Ipak, vidimo da se ne obaziru na naša upozorenja", rekao je Jildirim.

Turska vojska je saopštila da je u ponedeljak, 18. septembra započela prethodno nenajavljene vežbe u blizini granice s Irakom, dok poluautonomni kurdski region na severu Iraka priprema referendum o nezavisnosti.

Vojska Turske nije međutim navela detalje o vežbi, ali je saopštila da će antiterorističke operacije biti nastavljene u tom regionu.

Turska se bori protiv kurdskih pobunjenika i protivi se namerama iračkih Kurda da se izbore za nezavisnost, pozivajući kurdske lidere da otkažu referendum koji je najavljen za 25. septembar.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.