Peskov o predaji komandanata Azova: Rusija će objasniti Turskoj

Izvor: B92, 10.Jul.2023, 13:36

Peskov o predaji komandanata "Azova": Rusija će objasniti Turskoj

Rusija i Turska održavaju dijalog na najvišim nivoima.

Moskva će koristiti te kanale da objasni Ankari svoj stav u vezi sa nedavnom predajom Kijevu pet komandanata neonacističke jedinice "Azov", što je bilo u suprotnosti sa postojećim sporazumom, izjavio je danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Peskov je na brifingu za novinare rekao da su već započeti razgovori Moskve i Ankare o tom pitanju. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<

Peskov je istakao da je izuzetno važno što Rusija i Turska održavaju dijalog na najvišim nivoima, navodeći da će Moskva uzeti u obzir trenutnu situaciju prilikom sklapanja budućih sporazuma u ​​različitim oblastima, preneo je TASS.

Turska ima apsolutno pravo da razvija odnose sa Ukrajinom, ali se Rusija nada da oni neće biti upereni protiv Moskve, rekao je Peskov.

Situacija u vezi sa sporazumom o izvozu žita preko crnomorskih luka nije se promenila, naveo je portparol Kremlja, komentarišući predlog Turske da se sporazum koji ističe 17. jula produži na dve godine.

Peskov je na pitanje da li bi predsednici Rusije i Turske mogli da razgovaraju o tom pitanju, rekao da će se "takve rasprave održati, ukoliko bude potrebno".

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski boravio je u petak u Turskoj, gde je razgovarao sa turskim predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom.

Zelenski je zatim u subotu rekao da pet komandanata "Azova" lete za Kijev iz Istanbula.

Peskov je tada rekao da povratak komandanata "Azova" u Ukrajinu predstavlja kršenje uslova postojećih sporazuma i istakao da je trebalo da ostanu u Turskoj do okončanja sukoba.

Peskov je naglasio da je Ankara tu odluku donela pod pritiskom usred neuspeha ukrajinskih snaga u kontraofanzivi i zbog predstojećeg samita NATO-a u Viljnusu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Peskov: Rusija će objasniti Turskoj svoj stav o predaji vođa "Azova" Kijevu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 10.Jul.2023

Rusija i Turska održavaju dijalog na najvišim nivoima i Moskva će koristiti te kanale da objasni Ankari svoj stav u vezi sa nedavnom predajom Kijevu pet komandanata neonacističke jedinice "Azov", što je bilo u suprotnosti sa postojećim sporazumom, izjavio je danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.