Izvor: Nezavisne Novine, 27.Sep.2018, 20:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Panika nakon bajke o gigantu

Da ne bi letjeli u vazduh, mještani Kotorskog odlučili su da se uz pomoć medija riješe spremnika heksana, to je jedino što je ostalo nakon što su turski investitori misteriozno nestali.

Tako bar pričaju doskorašnji radnici, koje, osim heksana, brine i to što ne znaju gdje su im radničke knjižice u kojima treba da su im upisane po dvije godine radnog staža. Toliko je, naime, trajala bajka o novom privrednom gigantu >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << koji će preporoditi Doboj. Nažalost, sve se pretvorilo u katastrofu. Ali bukvalno. Osim što hale nekadašnje Tvornice namještaja "Enterijer", u kojima je "Bioil" smjestio svoje pogone, ponovo zjape prazne, na meti potencijalnih razbojnika mogao bi se naći i heksan, koji se donedavno koristio u proizvodnim pogonima za ekstrakciju ulja.

Zato mještani Kotorskog, ne samo naselja Trnovo polje 1 i 2, gdje žive raseljeni iz Vozuće, nego i povratnici željno iščekuju nadležne inspektore da zavire u krug fabrike i utvrde da li je njihov strah opravdan. S obzirom na to da od nastavka proizvodnje očito nema ništa, onda bar treba da se riješe hemijskog elementa, većini nepoznatog.

 A zašto je proizvodnja stala, a radnici poslati kući? To nisam uspjela saznati. Zanimljivo, da fabrika nije u funkciji, ne zna ni prvi čovjek grada, koji je kazao da radi smanjenim kapacitetima zbog nedostatka sredstava i da čeka zvaničnu informaciju od turskog investitora, koji je neke pare za pokretanje biznisa dobio i iz gradske kase.

Ono što je najbliže istini, rekla bih da je investitor uhvatio maglu, a ostavio dugove i to milionske. Poslovnica banke iz Bugarske aktivirala je hipoteku zbog neplaćenih rata kredita milionskog iznosa, i to je valjda razlog zbog kojeg zaštitari sarajevske agencije svakodnevno nadgledaju objekte da ne bi postali plijen razbojnicima.

Na meti razbojnika prije tri mjeseca našao se sef u prostorijama "Bioila", a doskorašnji radnici bi se zakleli da su gazde same sebe pokrale pa zbrisale u Tursku, jer su čuli da je takav scenario bio i u Bugarskoj.

Šta je od svega ovoga istina, vjerujem da će neko već utvrđivati, a ono što mene zanima je: Kako je moguće da neko otvara uljaru, zapošljava radnike, dobija sve dozvole, podršku lokalne vlasti, i onda tek tako nestane?!

Pa, nije igla da se izgubi! Ne znam kako se tako lako nekom daje 50.000 maraka, a taj neko onda ostavi na cjedilu, ne samo pedesetak radnika, nego i cijelo selo koje sada treba da strahuje od potencijalne ekološke katastrofe.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.