PUSTO TURSKO: I dalje napadaju Grke kako štite PUČISTE!

Izvor: SrbijaDanas.com, 26.Jan.2017, 21:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

PUSTO TURSKO: I dalje napadaju Grke kako štite PUČISTE!

Turska je najavila da će nastaviti sa naporima da obezbedi izručenje turskih vojnika iz Grčke

Grcka štiti učesnike neuspelog pokušaja javnog puča, poručilo je danas tursko Ministarstvo spoljnih poslova nakon što je Vrhovni sud Grčke presudio protiv izručenja osam turskih vojnika, koji su pobegli u julu u Grčku posle neuspelog pokušaja puča. U saopštenju turskog ministarstva navodi se da izgleda da je presuda grčkog suda "politički motivisana", da >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << je protivna međunarodnom zakonu i da krši prava žrtava tog pokušaja puča, koji se dogodio 15. jula.

Foto: Profimedia

Poručuje se da će Turska nastaviti sa naporima da obezbedi izručenje vojnika i njihovo krivično gonjenje, preneo je Rojters.

- Protestujemo protiv ove odluke, koja sprečava ove pojedince koji su pretili životu našeg predsednika i aktivno učestvovali u pokušaju puča, u kojem je ubijeno 248 naših državljanina, od pojavljivanja pred turskim pravosuđem. Još jednom Grčka, naš saveznik i sused, nije uspela da ispuni osnove borbe protiv terorizma - navodi se u saopštenju.

Tursko ministarstvo ujedno je optužilo Atinu da krije pripadnike krajnje levice i kurdskih militantnih grupa, koje su vršile napade u Turskoj. Vrhovni sud Grčke blokirao je ranije danas izručenje osam turskih oficira, koji su u julu pobegli u tu zemlju posle neuspelog pokusaja vojnog puča u Turskoj, prenose agencije. Oni su sleteli helikopterom u severnu Grčku 16. jula tražeći politički azil, uz obrazloženje da strahuju za svoje živote u Turskoj, podseća Rojters.

Foto: Profimedia

Turska je tražila Grčkoj da ih isporuči navodeći da su oni umešani u neuspeli pokušaj vojnog puča i označila ih kao izdajice. Svih osmorica vojnika poriču umešanost u pokušaj zbacivanja s vlasti turskog predsednika Redržepa Tajipa Erdogana.
Pogledaj vesti o: Grčka

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.