PREKALJENI U SIRIJSKOJ VATRI: Oštra poput sablje, na Jermene juriša specijalna turska brigada od 1.200 komandosa!

Izvor: SrbijaDanas.com, 26.Okt.2020, 21:08

PREKALJENI U SIRIJSKOJ VATRI: Oštra poput sablje, na Jermene juriša specijalna turska brigada od 1.200 komandosa!

Azerbejdžanska vojska nije dorasla zadatku

Osnovni zadatak ove brigade je efikasna borba protiv Vojske Arcaha na brdsko-planinskom terenu nepriznate Republike.

Ova brigada je svoja ratna iskustva sticala kroz protivgerilske operacije protiv kurdskih formacija na teritoriji turskog Kurdistana, uključujući i operacije na tlu severne Sirije.

Prema pisanju ruskih medija turska armija je u Baku prebacila grupu komandosa koji su specijalizovani za izvođenje >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << borbenih dejstava na brdsko-planinskom terenu.

Po svemu sudeći radi se o sastavu ranga brigade (oko 1,200 ljudi) koji je inače bio angažovan u protiverilskim operacijama u južnom Turskoj (Kurdistan). Ova brigada je učestvovala u borbenim dejstvima i na tlu Sirije.

Prema tim navodima, turske specijalne snage su sa oko 750 komandosa uglavnom angažovane u borbama na južnom operativno-strategijskom pravcu, dok je je jedan bataljon angažovan u borbama oko Džebraila i Hadruta.

Naime, azerbejdžanska armija ovde nikako nije mogla da izađe sa žilavom jermenskom odbranom koja se oslanjala na veliki broj jakih topografskih objekata gde su izgradili čvrsta skloništa.

Takođe, u borbama oko Hadruta azerbejdžanska armija je imala velikih problema sa izviđačko-diverzantskim grupama Vojske Arcaha koja se uspešno zabacivala u bližu dubinu fronta, i napadala linije za snabdevanje.

Tom prilikom su Azerbejdžanci pretrpeli i osetne gubitke. Pored ovih snaga u borbama protiv jedinica Vojske Arcaha u raznim etapama je angažovano oko 3,500 sirijskih i avganistanskih najamnika.

Razni izveštaji govore da se u tim formacijama nalaze i najamnici iz Libije, Turske (Sivi vukovi), Pakistana. Celu organizaciju prebacivanja najamnika iz neuralgičnih zona (Sirija i Libija) realizuje turska vojnoobaveštajna služba kroz organizaciju Sadat (turska plaćenička kompanija).

Za brzo prebacivanje ove grupacije najamnika organizovan je vazdušni most koji je išao preko Gruzije. Po prijemu na aerodomu u Baku azerbejdžanska armija je zajedno sa turskim oficirima organizovala njihov prihvat i obezbedila uniforme i naoružanje.

Od početka sukoba zaključno sa današnjim danom, na teritoriji Nagorno-Karabaha je poginulo oko 150 najamnika, od čega su pet visoki vojni oficiri.

Vesti iz Sirije, Iraka, Jemena i Libije možete pratiti OVDE.

Postavljanjem komentara potvrđujete da ste saglasni sa našim uslovima korišćenja i politikom privatnosti.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.