[POSLEDNJA VEST] Srbija pregovara sa Turkish Airlinesom o otvaranju MRO-a turske kompanije u Beogradu

Izvor: TangoSix.rs, 09.Jun.2023, 07:02

[POSLEDNJA VEST] Srbija pregovara sa Turkish Airlinesom o otvaranju MRO-a turske kompanije u Beogradu

Kako je prekjuče prvi javio Aviation Week, Turkish Airlines „radi sa investitorima, na primer u Beogradu“ kako bi outsorsovali svoj MRO van granica Turske.
Kako Tango Six saznaje, država Srbija već nekoliko nedelja pregovara sa turskom nacionalnom avio-kompanijom i njihovom MRO podružnicom o otvaranju zajedničke MRO operacije u Beogradu. Imajući u vidu skorašnje vesti o prebacivanju održavanja dela flote >> Pročitaj celu vest na sajtu TangoSix.rs << nacionalne avio-kompanije u Tursku, saradnja dve kompanije odvija se na više koloseka.
– Donećemo odluku u skladu sa analizama, uvek smo otvoreni za nove prilike. – kazao je predsednik izvršnog i nadzornog odbora Turkish Airlinesa Ahmet Bolat za Aviation Week.
Bolat u intervjuu naglašava da je jedan od razloga izmeštanja dela MRO aktivnosti Turkisha „snižavanje cena rada u nekim delovima jugoistočne Evrope“, što ovaj deo kontinenta, kako kaže, čini povoljnim za investiranje.
Aviation Week zatim konstatuje da je, prema njihovim informacijama, Er Srbija u potrazi za „MRO rešenjem, budući da im flota izuzetno brzo raste i da lokalni MRO provajder Jat Tehnika ne uspeva da odgovori na sve njihove potrebe“. Međutim, kako se takođe navodi u tekstu, Turkish još nije odustao od drugih geografskih lokacija za ovaj potencijalni projekat kao što su Kazahstan i Indonezija.
Bolat kaže da bi projekat isključivao opciju održavanja motora.
MRO u Srba Aktivnosti države Srbije kada su priče sa inostranim MRO kompanijama u pitanju, više su nego interesantne.
Kako je Tango Six izveštavao pre osam godina, tadašnje partnerstvo sa Etihadom i potencijalno Mubadalom (tadašnjim vlasnikom SR Technicsa) moglo je da rezultuje tešnjom saradnjom ili privatizacijom Jat Tehnike koja je tada bila u državnom vlasništvu.
Er Srbija na održavanju u Jat Tehnici. Početak kraja višedecenijskog poslovnog odnosa? / Foto: Petar Vojinović, Tango Six Švajcarska MRO kompanija izabrala je međutim da u Srbiji otvori „samo“ back-office što, kako se ispostavilo kasnije, nije garantovalo preuzimanje Jat Tehnike. Krajem 2019. godine Jat Tehniku je na privatizacionom tenderu kupio češki Avia Prime koji je, kako smo izveštavali pre dve godine, imao problem u poslovanju koji se odrazio i na jednog od njihovih najvećih klijenata Er Srbiju. Poučena ovim iskustvom, srpska nacionalna avio-kompanija, kako je ExYu Aviation izvestio u februaru, počela je da deo svoje flote šalje baš u Turkish na održavanje.
Sa druge strane, centralna država i lokalna samouprava nadoknadili su sve prethodne neuspehe kada je u maju 2019. godine MTU izabrao Srbiju za lokaciju svog postrojenja u konkurenciji sa Portugalom.
The post [POSLEDNJA VEST] Srbija pregovara sa Turkish Airlinesom o otvaranju MRO-a turske kompanije u Beogradu appeared first on Tango Six.

Nastavak na TangoSix.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TangoSix.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TangoSix.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.