POSLE KUPOVINE S-400, ERDOGAN PRED TRAMPOM: Hoćemo da kupimo vaš PVO SISTEM Patriot! Tramp mu dao IZNENAĐUJUĆI odgovor

Izvor: SrbijaDanas.com, 27.Sep.2019, 12:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

POSLE KUPOVINE S-400, ERDOGAN PRED TRAMPOM: Hoćemo da kupimo vaš PVO SISTEM "Patriot"! Tramp mu dao IZNENAĐUJUĆI odgovor

Turska je predložila Sjedinjenim Američkim Državama da od njih kupi protivvazdušne raketne sisteme „Patriot“, uz ruske S-400, izjavio je predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan na putu iz SAD, prenosi list „Milijet“.

- Ja sam im to predložio. Lično sam rekao predsedniku Donaldu Trampu: Mi možemo da kupimo vaše sisteme "Patriot", pored S-400. Oni su odgovorili: "Ako ste ozbiljni, hajde da radimo na tome". Ako to može da prođe kroz Kongres, i mi ćemo >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << raditi. I ako dobijemo takvu ponudu, imaćemo i alternativni sistem odbrane - rekao je Erdogan.

Prema njegovim rečima, predlog Sjedinjenim Američkim Državama o sistemima protivvazdušne odbrane ne bi trebalo da primora Tursku da traži drugi način.

Isporuka najnovijih ruskih sistema PVO, koji su izazvali krizu u odnosima SAD i Turske, počela je sredinom jula. Sredinom septembra završena je druga faza isporuke S-400 Turskoj. Prema Erdoganovim rečima, ruski protivvazdušni sistemi u potpunosti će biti operativni u aprilu 2020. godine.

Vašington je zahtevao da odustanu od dogovora i da u zamenu za ruske S-400 kupe američke sisteme „Patriot“. SAD su pretile Turskoj da će odložiti ili čak u potpunosti otkazati isporuku najnovijih lovaca F-35 Turskoj, kao i da će uvesti sankcije u skladu sa zakonom „O suprotstavljanje američkim protivnicima putem sankcija“. Uprkos svemu, Ankara je odbila da učini ustupke.
Pogledaj vesti o: Turska

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.