Osam medalja i pehar za niške đake na takmičenju gastronomije u Turskoj

Izvor: JužneVesti.com, 18.Nov.2019, 16:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Osam medalja i pehar za niške đake na takmičenju gastronomije u Turskoj

Pripremom pilećih rolnica sa brusnicama, pačijih grudi i pilećeg filea sa prilozima, kao i jela nacionalne kuhinje, učenici Ugostiteljsko-turističke škole iz Niša osvojili su 5 zlatnih, 1 srebrnu, dve bronzane medalje i pehar na Internacionalnom festivalu gastronomije koji je održan u Turskoj.

Tim koji je predstavljao nišku školu i Udruženje ugostiteljskih i turističkih poslenika Niša činila su učenici trećeg i četvrtog razreda Aleksa Jeremijić, Dragan Jovanović, >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << Andreja Kocić i Mihailo Stojanović.

Oni su se u Turskoj nadmetali u pojedinačnoj konkurenciji, u disciplini moderna kuhinja, kao i u ekipnoj konkurenciji u disciplini pripremanje jela nacionalne kuhinje na moderan način.

U pojedinačnoj konkurenciji Mihailo je pripremao jelo od pačijih grudi i osvojio je zlatnu medalju, a za pripremanje jela od pilećeg filea sa različitim prilozima i sosevima Andrija je osvojio srebrnu, dok je Dragan za jelo pileće rolnice sa brusnicama poneo bronzanu medalju, kao i Aleksa za jelo od pilećeg filea - navode iz niške Ugostiteljsko-turističke škole.

Objašnjavaju da su ostale medalje i pehar dobili u ekipnoj konkurenciji kada su pripremali jela nacionalne kuhinje.

U školi kažu da je na takmičenju u Turskoj bilo mnogo takmičara iz celog sveta, kao i da su takmičari svoja jela pripremali u specijalno opremljenim boksovima, od ponuđenih namirnica za 30 minuta pod budnim okom sudija koji poseduju sertifikate Svetske kulinarske asocijacije.

Svi takmičari su morali biti dobro pripremljeni i uigrani jer su se ocenjivale različite kategorije: higijena i estetika rada učenika, ekonomičnost u radu, pravilna upotreba sredstava za rad i spretnost u radu, estetski izgled pripremljenog jela prema recepturi, ukus i kvalitet pripremljenog jela uz uslov da se ne prekorači vreme - navode u školi.

Ističu da je ovo bila prilika da đaci pokažu šta su do sada naučili, ali i da usavrše svoje veštine i razmene iskustva.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.