Orlići posetili Jerusalim pred najteži ispit na EP

Izvor: B92, 22.Maj.2022, 14:29

"Orlići" posetili Jerusalim pred najteži ispit na EP

Kadetska reprezentacija Srbije (U17) posle dva dobra meča i četiri osvojena boda (Belgija 1:1, Turska 2:1) imala je slobodan dan u Izraelu.

Posle jutarnjeg treninga oporavka na plaži Sredozemnog mora, pod budnim okom kondicionog trenera Dejana Odavića, naravno i svih ostalih saradnika selektora Radovana Krivokapića, "štaba" koji sa generacijom 2005. pravi fantastične stvari, usledio je odlazak u Jerusalim. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<

Poseta Svetoj zemlji i centru hrišćanskog sveta, Hramu Vaskrsenja Hristovog (za neke crkva Svetog Groba) na brdu Golgota, unutar zidina Starog grada Jerusalima, ostavio je veliki utisak na generaciju naših talentovanih dečaka koje očekuje lepa fudbalska karijera.

Da sve bude u najboljem redu potrudili su se tim menadžer Dušan Gelić i doktor Miloš Milinković kome je ovo bio drugi dolazak u Svetu zemlju i svojim znanjem pomogao je članovima ekspedicije da se upoznaju sa Putom suza koji je po verovanju prošao Isus pre razapinjanja.

Na putu je obeleženo 14 stanica, a svaka obeležava biblijski događaj Hristovog stradanja.

Kompletna ekspedicija Srbije koja boravi u Izraelu, strpljivo je čekala kako bi posetili i poslednju, četrnaestu stanicu Puta suza, stanicu koja predstavlja najsvetije mesto hrišćanstva, to je crkva u crkvi, mesto Svetog groba, mesto Isusovog vaskrsenja.

Za uspomenu na boravak u Jerusalimu, jedna fotografija i ispred Zida plača ili Zapadnog zida kako ga nazivaju Jevreji, mesta koje za njih predstavlja svetilište.

Naši kadeti naredni meč u grupnoj fazi Prvenstva Evrope igraju protiv Španije, 23. maja.

U slučaju plasmana u četvrtfinale, što bi predstavljao ogroman uspeh posle veoma zahtevnih kvalifikacija i dobrih mečeva u grupnoj fazi, Srbija bi taj susret igrala 26. maja.

Naredni rival je višestruki prvak Evrope u ovom uzrastu, sastav koji je i sada, uz Portugal i Francusku, glavni favorit za novi naslov najbolje reprezentacije na Starom kontinentu.

"Orlići" su dobro startovali, u prvom kolu ostvaren je remi sa Belgijom (1:1), a zatim je savladana Turska (2:1).

Dva meča, četiri boda i konstatacija da se Srbija u ovom uzrastu nalazi pred najvećim rezultatskim uspehom u poslednjih 20 godina.

Naime, poslednja četiri učešća selekcija do 17 godina završila je kao poslednjeplasirana u grupnoj fazi, a samo je 2008. godine u Turskoj, imala četiri osvojena boda, koliko sada izabranici selektora Radovana Krivokapića, ali ostala je i tada bez plasmana u nokaut fazu takmičenja. Podatak sa kojim nije bio upoznat ni glavni i odgovorni za generaciju 2005…

"Iskreno da vam kažem, nismo o tome razmišljali. Ni sada me taj podatak ne opterećuje, fokus nam je samo na utakmicu sa Španijom. Kakav će odjek da bude u slučaju dobrog rezultata zaista ne znam, ali kada sve prođe, odradićemo analizu i videti šta smo sve uradili. Imali smo veoma zahtevne kvalifikacije, u prvoj fazi kvalifikacija odlučujući meč sa veoma dobrom reprezentacijom Hrvatske, zatim u elit rundi duele sa Turskom i Slovenijom, naravno i Velsom. Težak put smo prošli do Izraela, došli do meča sa Španijom i približili se plasmanu u nokat fazu takmičenja. I želimo dalje, želimo da nastavimo put", kaže selektor Krivokapić.

Srbija se u Izraelu, po opštem mišljenju, nalazi u najtežoj grupi, a posle dva kola nalazi se na dobrom putu da izbori novi uspeh i plasman u četvrtfinale?

"Otkriću van nešto sa žreba kada smo se našli u najtežoj grupi na Prvenstvu. Rekao sam tada da je grupa najteža i najjača zato što se Srbija nalazi u njoj! I tako razmišljamo od trenutka kada smo izborili plasman na Prventvo Evrope. Gledamo sebe, gledamo da u svakom trenutku imamo odgovor na sve izazove. Ova ekipa je hrabra, ima samopouzdanje neophodno za velike rezultate. Nikada ne odustaje, upravo je to ono što nas krasi. Srce i odlučnost. Timski duh, borbenost, požrtvovanost. Naravno i kvalitet koji deca imaju. Do sada nas je to vodilo do rezultata koji smo želeli i mislim da nećemo stati".

Igrači su u subotu imali veoma interesantan dan.

"Znate kako, nemate mnogo prilika da budete učesnici velikog takmičenja kao što je Evropsko prvenstvo. Ono se igra u Izraelu i njima se upravo ukazala ta šansa, a iskreno nemate mnogo prilika da odete na jedno sveto mesto kao što je Jerusalim i Isusov grob, mesto gde je vaskrsao. Taj odlazak je bila želja svih nas, jeste put bio malo naporan, ali ništa ne utiče na ono duhovno što smo tamo doživeli svi zajedno".

Predstoji meč sa Španijom, višestrukim pravom Evrope u ovom uzrastu, i sada favoritom za naslov najbolje selekcije. Izazov je uvek izmeriti se sa najboljima?



"Naravno, upravo tako. Španija je u ovom uzrastu bila najviše puta prvak Evrope. Mi ćemo u tom meču gledati sebe, da budemo fizički spremni, taktički mudri. Znamo šta nam je cilj, a to je da prođemo grupnu fazu takmičenja. Imamo veliku šansu, momci su toga svesni, spremni su, jedva čekaju meč. Ja bih vam otkrio možda jednu tajnu, kako se pripremamo za ovu utakmicu. Večeras imamo analizu i tom prilikom pustićemo momcima da vide golove Dragana Stojkovića Piksija protiv Španije na Prvenstvu sveta u Italiji 1990. Pustićemo im i pobede Đokovića protiv Nadala. Da vide kako to rade veliki šampioni",
rekao je Radovan Krivokapić.

Orlići u nedelju imaju poslednji trening u poslepodnevnim satima, a meč sa Španijom igra se u ponedeljak, 23. maja od 16.30.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.