Orhan Pamuk: Tramp sa radošću uništava dobre ideale svijeta

Izvor: VOA, 14.Dec.2017, 19:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Orhan Pamuk: Tramp sa radošću uništava dobre ideale svijeta

Turski nobelovac Orhan Pamuk kritikovao je danas u Podgorici politiku američkog predsjednika Donalda Trampa, navodeći da on uništava globalne ideale mira, razumijevanja i tolerancije, ali i ocijenio da njegovo priznanje Jerusalima kao glavnog grada Izraela ne bi trebalo da bude izgovor za eskalaciju tenzija. “Tramp uništava liberalne, egalitarne, miroljubive ideale svijeta. Ne bi trebalo da budemo previše u zabludi u vezi njega”, rekao je Pamuk prilikom promocije svojih knjiga u glavnom gradu Crne Gore. “On sa radošću uništava lijepe i dobre stvari kao što su mir, razumijevanje, tolerancija” Pamuk je izrazio nadu da će Tramp biti zaustavljen od strane Sjedinjenih američkih država i njihovih demokratskih institucija, kao i od Evrope. “Sa druge strane, američka demokratija je snažna, američke institucije ga zaustavljaju, Evropa ga zaustavlja”, rekao je turski književnik. Govoreći o Trampovoj odluci da SAD priznaju Jerusalim, Pamuk je rekao da njegov potez ne treba da bude izgovor za eskalaciju tenzija između islamskog i zapadnog svijeta. “Ako se oni tuku, ja sam uvijek zabrinut”, rekao je Pamuk na početku posjete Crnoj Gori, gdje će narednih dana promovisati svoje knjige i susresti se sa crnogorskim premijerom Duškom Markovićem i drugim zvaničnicima. On je ocijenio da je budućnost Turske na Zapadu, u razvijanju miroljubivih odnosa sa zapadnim zemljama, kao i u izgradnji zapadnog liberalnog društva. “Trenutno pišem novi roman, usred sam tog posla, radnja se odvija 1900, i čitanje o tom period me takođe uči da, kad god je moja zemlja, Turska ili Otomanska imperija, imala problem sa Zapadom, slabila je demokratija, slabila je sloboda govora, poštovanje prema manjinama…”, rekao je. Slavni turski pisac je, međutim, rekao i da nije optimista da će se situacija u Turskoj poboljšati u bliskoj budućnosti.  
Pogledaj vesti o: Turska

Nastavak na VOA...






Povezane vesti

Slavni turski pisac: "Ne budite u zabludi kad je Tramp u pitanju"

Izvor: B92, 15.Dec.2017, 10:34

Turski nobelovac Orhan Pamuk kritikovao je u Podgorici politiku američkog predsednika Donalda Trampa, navodeći da uništava globalne ideale mira, razumevanja i tolerancije, ali i ocenio da njegovo priznanje Jerusalima kao glavnog grada Izraela ne bi trebalo da bude izgovor za eskalaciju tenzija...“Tramp...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.