Organizacija za zaštitu ljudskih prava pozvala Tursku da reši slučajeve torture

Izvor: B92, 29.Jul.2020, 13:40

Organizacija za zaštitu ljudskih prava pozvala Tursku da reši slučajeve torture

Organizacija za zaštitu ljudskih prava Hjuman rajts voč pozvala je turske vlasti da istraže slučajeve mučenja i zlostavljanja od snaga reda.

Slučajevi su registrovani u Istanbulu i na jugoistoku zemlje.

"Postoje verodostojni dokazi da su turska policija i čuvari kvartova u poslednja dva meseca počinili ozbiljna dela zlostavljanja najmanje 14 osoba u šest incidenata u Dijarbakiru (jugoistok) >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i u Istanbulu", navodi se u izveštaju HRW.

Prema HRW, prijavljeni slučajevi obuhvataju "nasilna hapšenja, premlaćivanja i druge vrste zlostavljanja".

HRW poziva turske vlasti da sprovedu istragu tih slučajeva.

Turski parlament usvojio je u junu zakon koji daje znatno veća ovlašćenja "čuvarima kvartova". Oni noću patroliraju kako bi izveštavali o remećenju javnog reda i imaju ovlašćenja kao i policija, uključujući nošenje i upotrebu vatrenog oružja.

U dva slučaja, policija je ušla u kuće i podstrekavala pse da napadaju žrtve, a na telima su im ostali tragovi ugriza.

Takođe, organizacija HRW je prijavila druga dva slučaja kada su osumnjičeni za umešanost u napad na policiju prebijani i zlostavljani kako se vidi na fotografijama objavljenim na društvenim mrežama.

HRW navodi da su pregledali pravne i medicinske dokumente koji se odnose na prijavljene slučajeve i razgovarali sa svedocima, žrtvama, njihovim advokatima i porodicama.

U četiri slučaja vlasti su jednostavno odbacile optužbe za zlostavljanje bez istrage, navodi HRW.

"Refleks negiranja policijske zloupotrebe na izveštaje o upotrebi nasilja, mučenja i zlostavljanja... nažalost, poznat nam je, ali je neprihvatljiv", rekao je potpredsednik programa HRW Tom Porteus.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.