Ombudsmani Srbije i Turske za osnivanje mreže ombudsmana

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 11.Jul.2018, 14:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ombudsmani Srbije i Turske za osnivanje mreže ombudsmana

Osnivanje Balkanske mreže ombudsmana doprinelo bi unapređenju ostvarivanja ljudskih prava na Balkanu i očuvanju mira i stabilnosti u regionu, saglasili su se danas Zaštitnik građana Zoran Pašalić i turski ombudsman Šeref Malkoč koji sa delegacijom iz Turske boravi u dvodnevnoj radnoj poseti Srbiji.

Dvojica ombudsmana razgovarali su i o budućoj saradnji i razmena ideja i iskustava u oblasti ostvarivanja ljudskih >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << prava.

Pašalić je nakon sastanka sa turskim kolegom rekao da su pritužbe građana Srbije, Turske i celog Balkana veoma slične, kao i da ombudsmani iz tih zemalja mogu najbolje da razumeju probleme s kojima se suočavaju u svom radu zbog čega su predložili stvaranje Balkanske mreže ombudsmana.

''Trudićemo se da doprinesemo da Balkan postane područje mira, spokojstva i velike saradnje. Želimo da se svaki građanin Balkana u bilo kojoj zemlji oseća kao kod kuće i da, ako ga zadesi bilo kakav problem, zna kome da se obrati za pomoć'', naglasio je Pašalić ne precizirajući kada će Mreža zvanično bitno osnovana.

On je rekao da će tursku delegaciju na čelu sa Malkočem upoznati sa radom naše institucije.

''Postoje vrlo značajni odnosi ne samo u pogledu stvaranja Balkanske mreže ombudsmana nego i konkretnih problema i pritužbi iz prakse u čemu nam Zaštitnik građana iz Turske može mnogo pomoći, kao što nam je i do sada pomagao'', naveo je Pašalić.

Zaštitnik građana Turske Šeref Malkoč rekao je da je ta zemlja član sedam svetskih udruženja ombudsmana i ukazao na potrebu osnivanja Balkanske mreže ombudsmana koja bi, kaže, doprinela očuvanju mira i stabilnosti u regionu.

Malkoč je izrazio zadovoljstvo zbog poboljšanja odnosa Srbije i Turske poslednjih nekoliko godina uz napomenu da su se predsednici Srbije i Turske u poslednjih godina sreli četiri puta.

Govoreći o radu institucije Ombudsmana u Turskoj koja postoji šest godina, Malkoč je naveo da je prošle godine Zaštitniku građana stiglo 17.000 pritužbi među kojima je bilo najviše žalbi zaposlenih u javnom sektoru.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Ombudsmani Srbije i Turske za osnivanje mreže ombudsmana

Izvor: Blic, 11.Jul.2018

Osnivanje Balkanske mreže ombudsmana doprinelo bi unapređenju ostvarivanja ljudskih prava na Balkanu i očuvanju mira i stabilnosti u regionu, saglasili su se danas Zaštitnik građana Zoran Pašalić i turski ombudsman Šeref Malkoč koji sa delegacijom iz Turske boravi u dvodnevnoj radnoj poseti...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.