Oko 20.000 turista iz Srbije posetilo Tursku, nema zaraženih

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 28.Avg.2020, 14:38

Oko 20.000 turista iz Srbije posetilo Tursku, nema zaraženih

Oko 20.000 turista iz Srbije boravilo je ovog leta u Turskoj i među njima nije bilo prijavljenih slučajeva zaraze koronavirusom, izjavio je danas za Tanjug ambasador Srbije u Ankari Zoran Marković.

On navodi da je u poslednja 24 sata u Turskoj je registrovan 1.491 novi slučaj zaraze koronavirusom, dok je od posledica infekcije preminulo 26 osoba, a nagli porast zaraženih u toj zemlji pripisuje se nedavnom obeležavanju praznika Kurban bajrama i većem broju turista. >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine <<

Marković navodi da je broj zaraženih u Turskoj, koji je prethodnih dana skočio na oko 1.500 dnevno, posledica i toga što je više od milion turskih građana boravilo u Bodrumu, najposećenijoj regiji za domaći turizam.

''Bodrum se bitno razlikuje od antalijske regije i najsličniji je grčkom konceptu turizma. U antalijskoj regiji, gde uglavnom letuju naši građani, svaki hotel ima svoju plažu namenjenu isključivo gostima i tu su šanse za zaražavanje znatno manje'', objašnjava Marković.

Dodaje da se epidemiološka situacija u Turskoj ne razlikuje mnogo od drugih država, posebno onih u kojima je, kako kaže, turizam jedna od osnovnih privrednih grana, i ističe da su u toj zemlji preduzete maksimalne mere predostrožnosti kako bi se širenje zaraze svelo na minimum, pre svega u turističkim destinacijama.

''Do danas nismo dobili informaciju da se neko od naših građana razboleo ili da je završio u bolnici. Ko dođe zdrav u neki od hotela u Turskoj, sve su šanse da se zdrav i vrati u svoju zemlju, pod pretpostavkom da ne napušta hotel i plažu. Rizik uvek postoji ako se obilaze šoping molovi ili otvorene tržnice kao što je Kapali čaršija u Istanbulu ili slična mesta'', kaže Marković.

Pohvalio je nadležne organe u Srbiji i agencije koje organizuju dolazak naših turista u Tursku što su, kako kaže, ozbiljno shvatili preporuku da građani na letovanje ne kreću bez putnog osiguranja koje podrazumeva i lečenje od posledica zaraze Kovidom-19.

''Time smo na neki način sprečili neprijatne situacije s kojima smo se susretali u Grčkoj kada je našim građanima bilo dozvoljeno da letuju u toj zemlji'', navodi Marković.

Turistička sezona u Turskoj, kao i u većini zemalja, počela je sa velikim zakašnjenjem, a najveći broj hotela u antalijskoj regiji je otvoren 24. jula za praznik Kurban bajram.

Prema procenama turskog ministarstva turizma, oko 15 miliona turista je ove godine prošlo kroz Tursku, a sezona je, kaže Marković, daleko ispod očekivanja, posebno u poređenju sa prethodnom godinom koja se smatrala rekordnom i kada je u toj zemlji boravilo između šest i sedam miliona turista samo iz Rusije.

''Onda se može se zamisliti koji su gubici u turističkom sektoru. U antalijskoj regiji trenutno je otvorena jedna trećina hotela, a situacija najviše podseća na leto 2016. godine, posle neuspelog puča'', navodi ambasador.

Od početka epidemije vriusa Kovid-19 u Turskoj je registrovano 264.000 obolelih od virusa Kovid-19 , a preminulo je 6.209 pacijenata.

Marković navodi da je epidemijom korona virusa trenutno najugroženiji jugoistok zemlje i gradovi kao što su Dijarbakir i Mardin, a u toj regiji pojedina manja mesta su u karantinu.

U celoj Turskoj, u zatvorenom i na otvorenom, obavezno je nošenje maski, a kazna za nepoštovanje te mere je 900 lira što je oko 110 evra.

''Sve proslave i manifestacije koje podrazumevaju bliske kontakte traju sat vremena, a od pre dva dana i starijima od 65 godina ograničeno je prisustvo na sahranama i svadbama'', kaže Marković.

Dodaje da je u Turskoj bilo mnogo rasprava povodom početka nove školske godine, ali da je odlučeno da se od 1. septembra krene sa onlajn nastavom, a da od 21. septembra počne nastava u školama.

''Postoji skepticizam da li će to tako biti, sve zavisi od razvoja epidemiološke situacije'', navodi Marković.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Oko 20.000 turista iz Srbije posetilo Tursku, nema zaraženih koronom

Izvor: Radio 021, 28.Avg.2020

Oko 20.000 turista iz Srbije boravilo je ovog leta u Turskoj i među njima nije bilo prijavljenih slučajeva zaraze koronavirusom, izjavio je danas za Tanjug ambasador Srbije u Ankari Zoran Marković...On navodi da je u poslednja 24 sata u Turskoj registrovan 1.491 novi slučaj zaraze koronom, dok je...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.