OTVORENA VATRA NA TURSKI VOJNI AVION! Drama tokom evakuacije civila iz RATOM pogođene zemlje (VIDEO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 28.Apr.2023, 20:39

OTVORENA VATRA NA TURSKI VOJNI AVION! Drama tokom evakuacije civila iz RATOM pogođene zemlje (VIDEO)

Situacija postaje sve teža i teža

Ministarstvo nacionalne odbrane Turske je saopštilo da je otvorena vatra iz lakog naoružanja na avion C-130 koji je leteo ka aerodromu Vadi Sajdna u Sudanu radi evakuacije turskih civila. Avion je bezbedno sleteo na aerodrom, koji se nalazi na 22 kilometra severno od Kartuma, saopštilo je Ministarstvo, dodajući da niko nije povređen u napadu.

Sudanska vojska >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << okrivila je Snage za brzu podršku (RSF) za napad na turski avion za evakuaciju, tvrdeći da je jedan član posade ranjen i da su oštećene zalihe goriva. Paravojne snage su kasnije negirale ove optužbe, ne razjašnjavajući šta se tačno dogodilo.

Incident se dogodio nekoliko sati nakon što su sudanska vojska i RSF prihvatili produženje primirja za 72 sata kako bi omogućile stranim vladama da završe evakuaciju svojih državljana iz Sudana.

Uprkos prekidu vatre, prijavljene su borbe u Kartumu i Omdurmanu. Vojska se sukobila sa RSF-om u luksuznom naselju Kafuri u Kartumu, kao i oko vojnog štaba, Republikanske palate i oblasti blizu međunarodnog aerodroma u Kartumu. Nekoliko vazdušnih napada je izvršeno na paravojne snage.

Sukob u Sudanu izbio je 15. aprila kao rezultat neslaganja oko toga kako RSF, koji predvodi general Mohamed Hamdan Dagalo, treba integrisati u vojsku, koju predvodi general Abdel Fatah al-Burhan, tokom tranzicije ka civilnoj uspostavi vlasti u zemlji.

Dvojica generala vladaju zemljom kao predsednik i potpredsednik takozvanog Suverenog saveta od puča u oktobru 2021. godine. Nekoliko pokušaja da se postigne privremeni prekid vatre između vojske i RSF je propalo, pri čemu su se obe strane međusobno optuživale za kršenje primirja.

Afrička inicijativa za pokretanje pregovora između dve zaraćene strane uzima maha. Međutim, nastavak sukoba mogao bi da ugrozi proces. Najmanje 559 ljudi je ubijeno od početka sukoba, saopštilo je sudansko Ministarstvo zdravlja.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.