OEBS: Referendum u Turskoj nije ispunio standarde

Izvor: B92, 17.Apr.2017, 19:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

OEBS: Referendum u Turskoj nije ispunio standarde

Ankara -- Posmatračka misija OEBS-a na referendumu u Turskoj saopštila je da procedura glasanja nije bila po međunarodnim standardima.

Tana de Zuleta iz Kancelarije OEBS-a za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) rekla je da je odluka turske izborne komisije da prizna kao važeće glasačke listiće bez zvaničnog pečata potkopala važne kontrolne mehanizme protiv prevara.

Posmatračka misija je >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << navela niz neregularnosti na referendumu, uključujući pristrasnu kampanju "za", zastrašivanje protivnika ustavnih reformi kao i činjenicu da na glasačkim listićima nije bilo referendumskog pitanja.

De Zuleta je rekla da su procedure "bile značajno ispod nivoa" standarda na koje se Turska obavezala.

Šef delegacije Parlamentarne skupštine Saveta Evrope koja je pratila referendum zajedno sa posmatračkom misijom OEBS/ODIHR,Cezar Florin Preda rekao je da na dan referenduma nije bilo većih problema, osim u nekim regionima, ali da misija može "samo da izrazi žaljenje" zbog nedostatka posmatrača civilnog društva na biralištima.

"Opšte uzev referendum nije ispunio standarde Saveta Evrope. Pravni okvir je bio neodgovarajući za održavanje zaista demokratskog procesa", rekao je on.

Ustavni referendum u Turskoj sproveden je u nejednakim uslovima i dve strane u kampanji nisu imale jednake šanse, zaključili su međunarodni posmatrači u saopštenju.

Kako se navodi dok su tehnički aspekti procesa dobro sprovedeni glasači nisu imali pristup nepristrasnim informacijama o ključnim aspektima reforme, a ograničavanja osnovnih sloboda imala su negativan efekat.

Nezvanični rezultati su pokazali tesnu pobedu predsednika Redžepa Tajipa Erdogana, koji će ustavnim promenama dobiti još veća ovlašćenja.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.