Nova oprema za KBC Zvezdara

Izvor: Mondo, 21.Nov.2018, 10:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nova oprema za KBC Zvezdara

Turska agencija za saradnju i koordinaciju (TIKA) donirala je opremu vrednu više od 90.000 eura Klinici za hirurgiju "Nikola Spasić" KBC Zvezdara.

Zahvaljujući ovoj donaciji značajno je obnovljena oprema u operacionim salama: tri operacione lampe sa digitalnom kamerom i monitoringom, hirurški instrumetarijum, respiratori za šest operacionih sala, dok je za odeljenje intenzivne i poluintenzivne nege nabavljeno 17 najsavremenijih bolesničkih kreveta.

Uručenju >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << donacije su prisustvovali turski ambasador Tanžu Bilgič, državni sekretar Ministarstva zdravlja prof. dr Berislav Vekić, Lazar Knežević iz Gradskog sekretarijata za zdravstvo, rukovodstvo bolnice na čelu sa vd direktorom prof. dr Petrom Svorcanom, direktor Klinike za hirurgiju prof. dr Aleksandar Karamarković kao i predstavnici Turske agencije za saradnju i koordinaciju, saopštila je KBC Zvezdara.

Vd direktora KBC Zvezdara je uručio zahvalnicu donatoru i istakao da Klinika za hirurgiju "Nikola Spasić" godišnje obavi oko 53.000 pregleda, a oko 8.000 operacija se uradi za godinu dana. Kapacitet je postelja je 177, dok samo odeljenje opšte hirurgije ima 107 postelja.

"Uz podršku Ministastva zdravlja i angažman zaposlenih trudimo se da se oprema obnavlja i da se iznova obezbeđuju dobri uslovi za rad. Ovakve donacije su od ključnog značaja jer je savremena hirurška oprema imperativ ne samo za rad hirurga već i benefit za pacijente", rekao je on.

Prisutnima se obratio turski ambasador Tanžu Bilgič koji je istakao značaj saradnje Turske i Srbije napomenuvši tom prilikom da je "veliko zadovoljstvo biti u mogućnosti aktivno učestvovati u poboljšanju uslova za boravak pacijenata, ali i zaposlenih kojima se obnavljanjem opreme omogućavaju savremeni uslovi za rad. Ovo nije prva donacija TIKA-e zdravstvenim ustanovama, ova vrsta dobre saradnje će se u budućnosti nastaviti".

Državni sekretar Ministarstva zdravlja prof dr Berislav Vekić napomenuo je da Ministarstvo zdravlja aktivno radi na prepoznavanju potreba zdravstvenih ustanova, sa ciljem da se građani Srbije leče u što boljim uslovima.

"U prethodne dve godine Ministarstvo zdravlje je KBC Zvezdara preusmerilo preko 105 miliona za zanavljanje opreme, takođe se trudimo da prijemom novog kadra lekara i medicinskih sestara doprinesemo celokupnom funkcionisanju sistema. Ovakva vrsta donacije je značajna pogotovu što ove dve zemlje imaju izuzetno dobru saradnju i zahvaljujući tome se poboljšavaju uslovi kako za zaposlene tako i za pacijente."

Klinika za hirurgiju KBC Zvezdara je nastavna baza Medicinskog i Stomatološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.