Nikolić: Pod znakom pitanja najavljene investicije iz Turske

Izvor: N1 televizija, 18.Avg.2018, 11:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nikolić: Pod znakom pitanja najavljene investicije iz Turske

Sankcije koje su SAD uvele Turskoj i pad vrednosti lire imaće posledice i po Srbiju, jer će najavljene turske investicije sada biti pod znakom pitanja, ocenila je urednica časopisa "Ekonometar" Radojka Nikolić. Dodaje da je ugrožen najavljeni izvoz goveđeg mesa u Tursku, kao i izvoz ulja i druge robe, ali i autoput Beograd - Sarajevo.

Kako je rekla, Turska je obećala da će pomoći izgradnju tog autoputa koji će povezati BiH i Srbiju.

Pad >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << vrednosti turske lire za 40 odsto ne može da bude bez posledica po Srbiju, a odraziće se i na potencijalne investitore, rekao je ranije i ministar trgovine turzma i telekomunikacija Rasim Ljajić. On je dodao da je Srbija napravila znatan progres u privlačenju turskih investicija i da je ovo potpuno nova okolnost koju će svaki investitor imati u vidu prilikon donošenja konačne odluke.

Gošća Novog dana smatra da će posledice sankcija Turskoj osetiti sve zemlje koje su povezane s turskom ekonomijom, kao i da će ta kriza trajati dugo.

"Svaka ekonomija koja je otvorena je ranjiva, tako isto i Tusrka, njena ekonomija je bila u usponu prošlih decenija, ali po običaju, ekonomski razvoj ima i političke posledice. SAD se 'zahvaljujući' miksu između politike i ekonomije, odlučila za ovakve sankcije iz više razloga", kaže Radojka Nikolić.

 Ona kaže da su neki od razloga to što je Erdogan "ojačao", ali i to što je Turska "dotakla zonu interesovanja" SAD, a to su energenti.

"Pre svega, Erdogan je ojačao, postao je autoritaran državnik. Sa ekonomskog stanovišta, Turska je 'dotakla zonu interesovanja' na koju su SAD veoma osetljive, a to su energenti. U junu je otvoren Tanap, veliki gasovod, a u izgledu je povezivanje tog gasovoda sa TAP-om, tako da je sve to uticalo na to da se povuku ovakve potezi", ocenjuje Nikolić.

Prema njenim rečima, Tuska je ušla u zonu slabljenja valute i teško da neko može da prognozira dokle će to ići.

"Ali to se uvek dešava kad se uvedu sankcije, takav je slučaj bio i sa Rusijom, i to je trajalo do nivoa dok se ekonomija unutar zemlje ne reorganizuje i pronađe neke druge načine poslovanja", kaže Nikolić.

Govoreći o investicijama u Srbiji, Nikolić kaže da Srbija može da bude prilično pogođena.

"Možemo prilično da budemo pogođeni, 100 miliona evra su dosadašnje investicije Turske u Srbiji. Ona ne spada u najveće investitore ovde, ali prema dogovorima, projekcijama i ugovoru o bescarinskoj trgovini, tek su najavljene investicije, i to je ono što može biti pogođeno", smatra Nikolić.

Takođe, dodaje, sa BiH je razgovarano o putu Beograd-Sarajevo, a Turska je izrazila spremnost da u to investira, takođe obećala je da pomogne razvoj, a, kako navodi gošća N1, ugrožen je i izvoz goveđeg mesa koji je određen na pet hiljada tona u prvoj kvoti, kao i izvoz ulja i drugih namirnica.

Aćimović: Razvoj regiona jedino ako se povežemo

Ekonomski analitičar iz BiH Draško Aćimović kaže da su SAD i Turska dobri prijatelji BiH, i da, kao i u životu, "kad vam se svađaju bliski prijatelji, naravno da i vi osetite probleme tog koflikta".

"Naravno da ćemo osetiti, osetićemo i zimu, jer su cene energenata vezane za dolar. Biće problema za sve države u regionu. Ovo je kriza u etapama, koja će trajati dugo", ocenio je Aćimović.

Prema njegovim rečima, Turska ne investira u BiH "zbog političkih problema", tako da, kaže, tu neće biti problema. Ali, dodaje da će direktni izvoznici osetiti velike probleme, jer će roba iz BiH postati skuplja u Turskoj.

"Može možda doći do nekontrolisanog uvoza iz Turske, što može poremetiti spoljnotrgovinski balans", kaže Aćimović.

Aćimović dodaje i da će razvoj regiona jedino biti moguć uz međusobnu saradnju država.

Ja sam bio ambasador BiH u Briselu koji je podneo ostavku zbog zaustavljanja razvoja. Moja namera je bila da se BiH pridruže Srbiji i Crnoj Gori na putu ka evropskim integracijama i da kao jako područje idemo ka EU. Međutim, nacionalističke politike su to odbacile...Neće biti napretka dok god je ta mržnja na snazi, kaže Aćimović.

"Može biti razvoja BiH jedino ako se povežemo. Imamo mnogo mogućnosti, žalosno je da nemamo investicije poput turskih, mislim da BiH nije to zaslužila i da u saradnju sa susedima, možemo izaći iz ove situacije", ocenio je gost N1 iz Sarajeva.

Pogledajte gostovanje u Novom danu:

Izvor: N1
Pogledaj vesti o: Turska

Nastavak na N1 televizija...






Povezane vesti

Gosti N1: Kriza u Turskoj će trajati

Izvor: N1 televizija, 18.Avg.2018

Sankcije koje su SAD uvele Turskoj i pad vrednosti lire imaće posledice i po Srbiju, jer će najavljene turske investicije sada biti pod znakom pitanja, ocenila je urednica časopisa "Ekonometar" Radojka Nikolić. Dodaje da je ugrožen najavljeni izvoz goveđeg mesa u Tursku, kao i izvoz ulja i druge...

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.