Nemački parlament potvrdio genocid nad Jermenima od strane Turske

Izvor: Vostok.rs, 02.Jun.2016, 16:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nemački parlament potvrdio genocid nad Jermenima od strane Turske

Turski premijer Binali Jildirim izjavio je da je Ankara odlučila da povuče svog ambasadora iz Nemačke na konsultacije pošto je Bundestag usvojio rezoluciju kojom se Turska optužuje za genocid nad Jermenima, javila je danas agencija AP.

Jildirim je izjavio da je usvajanje te rezolucije "istorijska greška" nemačkog parlamenta, dodajući da se turski narod ponosi svojom prošlošću i da "ne postoji događaj iz prošlosti koji bi nas naterao da postiđeni pognemo glave".

VIDEO: Armenians rejoice after German #Bundestag genocide resolution https://t.co/fqZNFA4dH2 pic.twitter.com/wGTd725gGU
— RT (@RT_com) June 2, 2016
Nemački parlament danas je velikom većinom glasova poslanika svih stranaka usvojio rezoluciju kojom se masakr Otomanskog carstva nad Jermenima u Prvom svetskom ratu proglašava za genocid.

Samo dva poslanika Budenstaga nisu glasala za rezoluciju pod nazivom "Sećanje na genocid nad Jermenima i drugim hrišćanskim narodima 1915. godine", koju su predložile vladajuća konzervativno-socijaldemokratska koalicija i opoziciona Stranka zelenih.Glasanje je bilo javno, dizanjem ruku.

Novi premijer Turske Binali Jildirim izjavio je nekoliko sati pre glasanja u Bundestagu da odluka o rezolucija predstavlja "test prijateljstva" Turske i Nemačke.

Istoričari procenjuju da je u Otomanskom carstvu tokom i neposredno posle Prvog svetskog rata ubijeno 1,5 miliona Jermena što stručnjaci smatraju prvim genocidom 20. veka.

Naslednica carstva, Turska Republika, proglašena 1923. godine, negira da je to bio genocid, već tvrdi da su to bile samo žrtve građanskog rata i nemira tokom raspada Otomanskog carstva, da je broj žrtava preuveličan i da je pogibije bilo na obe strane.

Turska navodi da je tada poginulo između 250.000 i 500.000 ljudi.
 


Pogledaj vesti o: Turska

Nastavak na Vostok.rs...






Povezane vesti

Bundestag: Otomansko carstvo izvršilo genocid nad Jermenima; Turska povlači ambasadora

Izvor: Večernje novosti, 02.Jun.2016

Turski premijer Binali Jildirim kazao da Ankara povlači svog ambasadora iz Nemačke na konsultacije pošto je Bundestag usvojio rezoluciju kojom se Turska optužuje za genocid nad Jermenima. Erdogan: Ovo menja odnos država ANKARA - Turski premijer Binali Jildirim izjavio je da...

Nastavak na Večernje novosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.