Izvor: Blic, 16.Feb.2018, 14:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nemački novinar sa slobode čeka suđenje za navodne bezbednosne prekršaje

Sud u Turskoj optužio je nemačko-turskog novinara Deniza Judžela za navodne bezbednosne prekršaje, ali je on pušten iz pritvora i sa slobode će čekati suđenje, prenela je turska državna novinska agencija "Anadolija".

Nemačke novine "Velt", za koje radi Judžel, prenele su ranije da je oslobođen, što je potvrđeno iz nemačke Vlade, ali se u ranijem izveštaju navodi da nije pokrenuta optužnica.

"Anadolija" je javila da je turski sud prihvatio optužnicu, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << u kojoj se zahteva zatvorska kazna u trajanju do 18 godina zbog širenja terorističke propagande i podsticanja nasilja i doneo je odluku da novinar sačeka suđenje sa slobode.

Nemački ministar spoljnih poslova Zigmar Gabrijel izjavio je da veruje da će Judželu biti omogućeno da napusti Tursku.

- Nadam se da će se to desiti u što skorijem roku - rekao je Gabrijel novinarima u Minhenu.

Ministar pravde Nemačke Hajko Mas je na svom nalogu na "Tviteru" objavio da je vest o puštanju Judžela na slobodu "najbolja vest ikad".

Portparol Vlade Nemačke Ulrike Demer potvrdila je da je Judžel pušten iz pritvora i izjavila da je to važan prvi korak nakon velikih diplomatskih napora.

Turski premijer Binali Jildirim, koji se juče sastao sa nemačkim kancelarom Angelom Merkel, nagovestio je da bi novinar uskoro mogao biti pušten na slobodu.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.