Neka nova opozicija

Izvor: Deutsche Welle, 12.Jul.2017, 08:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Neka nova opozicija

„Marš za pravdu“ od Ankare do Istanbula mogao bi da bude novi početak za tursku opoziciju. Za to je pre svih zaslužan Kemal Kiličdaroglu, lider Republikanske narodne stranke (CHP), ocenjuje Danijel Hajnrih.

Kemalu Kiličdarogluu, 68-godišnjem šarmantnom starijem gospodinu koji liči na penzionisanog državnog službenika, uspelo je ono u šta su verovali samo još najveći optimisti u turskoj opoziciji.

Do pre samo par nedelja, lider najveće >> Pročitaj celu vest na sajtu Deutsche Welle << turske opozicione Republikanske narodne stranke (CHP) dočekivan je s podsmehom. „Ako treba, sam ću“, bile su njegove reči pre nego što je krenuo na „Marš za pravdu“ kojim je želeo da iskaže neslaganje s presudom njegovom stranačkom kolegi Enisu Berberogluu.

Tri tjedna pješice do Istanbula

Kiličdaroglu je svoj marš nazvao „Pravda“ (Adalet). On je tri nedelje pešice, delimično i po najvećoj vrućini u Anadoliji, prešao oko 450 kilometara od glavnog grada Ankare, do Istanbula na zapadu. Ulazak u metropolu i završno okupljanje stotina hiljada oduševljenih pristalica na samom Bosforu pretvorilo se u impozantno izjašnjavanje za sekularne vrednosti turske republike i njenog osnivača Kemala Ataturka.

Danijel Hajnrih, DW

Kiličdaroglu, kao i uvek uredno obučen u košulju kratkih rukava i pamučne pantalone – a neki ga već proglašavaju „turskim Gandijem“ – s pozornice je objavio: „Sve antidemokratske metode u Turskoj moraju da budu okončane“.

Ta rečenica raduje, pre svega zato što je kemalistička CHP i sama učestvovala u ograničavanju demokratskih vrednosti u Turskoj. Naime, parlament je prošle godine izglasao ukidanje imuniteta za brojne poslanike između ostalog i glasovima CHP. Mnogi poslanici su nakon toga završili u zatvoru.

Samo ujedinjena opozicija ima šanse

Kiličdaroglu se tokom „Marša za pravdu“ izričito uzdržavao od stranačke simbolike. To je bilo pametno i neophodno. Ako želi da se približi svojim ciljevima, potrebna mu je podrška drugih opozicionih stranaka u parlamentu. Takva ujedinjena opozicija s kemalistima iz CHP, Kurdima iz Demokratske partije naroda (HDP) i ultranacionalistima iz Partije nacionalističkog pokreta (MHP) bila bi nešto novo u stogodišnjoj istoriji moderne Turske.

Pred Kiličdarogluom i njegovim pristalicama su teška vremena. Na kraju marša u Istanbulu, on je i sam rekao da je ovo bio „samo početak“. I baš to je i bio. Početak. Impresivni početak jednog pokreta koji bi mogao ponovo da podigne na noge posrnulu opoziciju i pomogne da se osnaži demokratski sistem kočnica i ravnoteže. A to je pokrenuo upravo baš on, taj neugledni politički činovnik Kemal Kiličdaroglu.

Čitajte nas i preko DW-aplikacije za Android

Nastavak na Deutsche Welle...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Deutsche Welle. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Deutsche Welle. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.