Ne diraj moj šorc: Protest Turkinja zbog odevanja

Izvor: B92, 05.Avg.2017, 21:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Ne diraj moj šorc": Protest Turkinja zbog odevanja

Ankara -- Nekoliko stotina Turkinja okupilo se u Ankari tražeći slobodu u odevanju posle serije napada na žene širom Turske, javila je agencija Frans pres na licu mesta.

Demonstranti, pretežno žene, prošetali su glavnim ulicama Ankare noseći slogan "Ne diraj u moj šorc" i pozivajući muškarce da ih ne napadaju zbog načina oblačenja.

"Izašle smo na ulicu zbog budućnosti naše dece. Od sada će nas >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << češće biti na ulicama", navela je jedna od organizatora skupa Rukije Aker.

Slični protesti održani su prošle nedelje u Istanbulu i Izmiru.

Nekoliko napada na žene dogodilo se poslednjih meseci u Turskoj, posebno u javnom prevozu.

Jedan putnik je udario u junu jednu mladu Turkinju jer je nosila šorc, što je on ocenio neprikladnim jer je bio mesec muslimanskog posta Ramazana.

Aktivisti za prava žena optužuju konzervativnu vladu u Turskoj da stvara atmosferu nekažnjivosti za počinioce, iako turski zvaničnici redovno osuđuju takve napade.

Ti aktivisti su prošle godine zamerili predsedniku Redžepu Tajipu Erdoganu koji je rekao da je žena u Turskoj "nepotpuna ako nema decu".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.