Napadač iz Krajstčerča obilazio Balkan

Izvor: RTS, 16.Mar.2019, 20:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Napadač iz Krajstčerča obilazio Balkan

Osumnjičeni za teroristički napad na dve džamije u novozelandskom gradu Krajstčerč, Brenton Tarant putovao je na Balkan u protekle tri godine. Obilazio je turisitičke znamenitosti gde je navodno učio o bitkama između hrišćana i Otomanske imperije.
Vlasti u Bugarskoj, Turskoj i Hrvatskoj potvrdile su da je Tarant bio u poseti toim zrmljama >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << između 2016-2018. godine.

Mađarske službe zadužene za antiterorizam sugerisale su da je Tarant takođe dolazio i u tu srednjeevropsku zemlju, dok mediji u BiH pišu o njegovom boravku 2017.
Kako navodi portal Kliks, Tarant je ušao u Bosnu i Hercegovinu iz Crne Gore, tačnije na Graničnom prelazu Zupci početkom januara 2017. godine.
Kako navodi AP, obilazio je turističke znamenitosti gde je navodno učio o bitkama između hrišćana i Otomanske imperije. 
Trenutno nije zvanično poznato da li se i koliko dugo zadržao na teritoriji naše zemlje. To bi, prema trenutnim informacijama, mogle znati hrvatske policijske agencije ukoliko se Tarant iz BiH kretao u pravcu Hrvatske.
Prema informacijama hrvatskog portala 24sata, Tarant je u Hrvatsku ušao kopnenim putem 4. januara 2017. godine, a odletio je iz Zagreba 18. januara.
Većinom je boravio po hostelima, a navodno je obišao Poreč, Zadar, Šibenik, Dubrovnik i Zagreb, prenosi Kliks.
U međuvremenu, informaciju o njegovom boravku u Hrvatskoj potvrdio je premijer Andrej Plenković
Ukoliko se uzme u obzir datum ulaska u BiH i ulaska u Hrvatsku može se zaključiti da je Brenton Tarrant boravio više od jednog dana na teritoriji Bosne i Hercegovine.
Bugarski mediji, pozivajući se na istražne organe, objavili su da je Tarant boravio u toj zemlji krajem prošle godine, a da je na tom putu po Balkanu prošao i kroz Hrvatsku, Crnu Goru, Srbiju i Bosnu i Hercegovinu.
Turska državna televizija navela je da je napadač iz Krajstčerča u Turskoj boravio dvaput 2016. – od 17-20 marta i od 13. septembra i 25. oktobra.

TRT je objavio i snimak sigurnosne kamera na kojoj se vidi Tarant na istanbulskom Aerodromu "Ataturk".
Kako navode vlasti u zemljama u kojima je Tarant boravio, istražuje se da li Tarant bio u kontaktu sa lokalnim stanovništvom.
Brenton Tarant izveden je pred istražnog sudiju koji je saopštio da napadač ostaje u pritvoru bez prava na izjašnjavanje o krivici do 5. aprila, kada mu počinje suđenje. 
U napadu koji je Tarant izveo na dve džamije u Krajstčerču ubijeno je 49 ljudi dok je u bolnicama i dalje oko 40 povređenih. U kritičnom stanju je njih 11.  

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.