NEMA RAZLOGA ZA PANIKU: Turski autobusi su ispravni i bezbedni

Izvor: SrbijaDanas.com, 09.Sep.2019, 15:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NEMA RAZLOGA ZA PANIKU: Turski autobusi su ispravni i bezbedni

Uz pomoć kamera i tahografa može da se proveri aktivnost vozača tokom vožnje

Kompanija M.P.N. Promet, ovlašćeni distributer i serviser autobusa marke BMC, čije je vozilo nedavno izazvalo saobraćajnu nezgodu na Zvezdari, saopštila je danas da su ti modeli ispravni i da bi trebalo ispitati ljudski faktor.

Kompanija navodi da nekontrolisano povećanje broja obrtaja motora (ibertura ili turaža), što su pojedini mediji navodili kao razlog nesreće, nije moguće >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << jer to "reguliše isključivo vozač" preko elektronske pedale gasa.

Ističu da se takvi otkazi ne pojavljuju kod novih motora već kod starijih modela i onih koji su dugo u eksploataciji.

- Dijagnostika ovako savremenih autobusa kakav je model BMC PROCITY 12m je izuzetno precizna. Uz pomoć kompjuterskog očitavanja može se u svakom trenutku utvrditi broj obrtaja kojim je motor radio i izveštaj kočionog sistema - objašnjavaju u kompaniji Promet.

Dodaju i da uz pomoć kamera i tahografa može da se proveri aktivnost vozača tokom vožnje i brzina kojom se autobus kretao, tako da je, ističu u kompaniji, važno da su vozači obučeni za upravljanje savremenim tipovima autobusa.

Direktor kompanije M.P.N. Promet Nenad Filipović kaže da kompanija, zbog bezbednosti vozila i sigurnosti putnika, organizuje dodatne obuke za vozače koji će upravljati tim vozilima, jer su, kako navodi, performanse tih vozila tehnološki naprednije i moraju se ispoštovati određene procedure.

- Naš stručni tim iz Turske i kompanije u Beogradu stoje na raspolaganju za pomoć tokom istrage i spremni smo za saradnju s nadležnima kako bi se utvrdio pravi razlog nezgode, u kojoj na sreću nije bilo stradalih - izjavio je Filipović.

U kompaniji kažu da je hiljadu autobusa tog modela samo ove godine isporučeno za potrebe gradskih prevoza širom sveta u Italiji, Turskoj, Srbiji, Poljskoj, Azerbejdžanu, Bugarskoj, Rumuniji...

Podsećaju da je na osnovu tendera za GSP ove godine, kompanija M.P.N. Promet isporučila 70 novih autobusa marke BMC, model PROCITY 12m, proizvedenih ove godine s najnaprednijim tehnološkim karakteristikama, uz visok stepen kvaliteta i udobnosti.

Ističu da je ugovor sa GSP-om u Srbiji ispoštovan i novi, ispravni i kvalitetni autobusi su uredno isporučeni pre roka, u skladu sa uslovima tendera i najboljom poslovnom praksom.

Incident sa turskim autobusom izazvao je žestok okršaj zamenika gradonačelnika Gorana Vesića i šefa poslaničke grupe Saveza za Srbiju Nikole Jovanovića. Vesić je optužio Jovanovića da širi paniku i lažne vesti sumnjama u ispravnost autobusa dok je Jovanović zatražio hitan vanredan pregled svih novih turskih autobusa.

Zašto je bio OMILJENI GRADONAČELNIK: Ovih 5 stvari u Beogradu ne bi bilo bez Branka Pešića (VIDEO)
Pogledaj vesti o: Turska

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.